x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Intestinul subtire ca litera "Y"

Intestinul subtire ca litera "Y"

21 Iul 2004   •   00:00

Cand obezitatea depaseste 50 la indicele de masa corporala, cand aceasta obezitate devine morbida trebuie sa intervina chirurgia bariatrica, nu aceea care doar razuieste straturile de grasime sau topeste grasimea, ci o chirurgie care incearca sa actioneze asupra cauzelor, chirurgia numita bariatrica.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

In cazul superobezitatii morbide, chirurgii aplica metoda diversiei bilio-pancreatice, explicata de conferentiar Nicolae Iordache, seful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul "Sf. Ioan".

Prima etapa a operatiei vizeaza micsorarea stomacului printr-o taiere de-a lungul marii curburi. Stomacul se transforma intr-un tub si omul mananca doar o cantitate mica de alimente, deci s-a realizat componenta restrictiva. La unii obezi se trece apoi la timpul doi al operatiei, se incearca micsorarea absorbtiei, a digestiei. Digestia se face in mod normal in intestinul subtire, lung de sase metri. Interventia chirurgicala anti-superobezitate transforma intestinul subtire intr-un fel de litera "Y". Chirurgul obliga alimentele sa circule printr-una din ramurile literei Y, prin cealalta ramura mergand sucurile biliare si pancreatice. Alimentele si sucurile se intalnesc astfel doar in portiunea de doar 75 de centimetri din baza literei Y, cu care seamana dupa operatie intestinul subtire. Digestia si absorbtia nu se mai fac pe sase metri, ci doar pe 75 de centimetri. Excesul ponderal scade cu 70% si efectele operatiei se intind pe cinci ani. Dezavantajul este ca se modifica proiectul Dumnezeirii. Celelalte operatii pentru slabire constau in introducerea in stomac a unui balon ce micsoreaza volumul pentru alimente, iar a doua operatie este montarea unui inel ce imparte stomacul in doua camere inegale, precum o clepsidra inegala. Alimentele intra in prima camera - cea mica - ea se dilata si declanseaza senzorii de satietate. Obezul se satura dupa o cantitata mai mica de alimente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă