x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Leucemia si statiile de benzina

Leucemia si statiile de benzina

23 Sep 2004   •   00:00

Copiii care traiesc in apropierea statiilor de benzina sunt expusi unui risc de patru ori mai mare de a se imbolnavi de leucemie. Aceasta este concluzia unei anchete de sanatate publica efectuata de autoritatile franceze.

STELUTA INDREI

EXPLICATII. S-a demonstrat deja ca, adultii care din cauza profesiei inhaleaza benzen prezinta un risc major de a dezvolta o forma de leucemie. Benzenul, acest compus volatil din hidrocarburi, printre care se numara si carburantii auto, a fost deja clasat in randul produselor cancerigene pentru om. De aceea utilizarea lui este foarte strict controlata (cel putin in strainatate) si au fost gasite produse inofensive de substitutie pentru majoritatea aplicatiilor cu benzen.

EXCEPTIE. Cu o singura exceptie, carburantii pentru automobile. Potrivit specialistilor, in preajma statiilor de carburanti auto, cantitatea de benzen din aer este mai mare. Copiii reactioneaza diferit la inhalarea benzenului din carburantii auto. Pentru analizarea acestor reactii la copii, in Franta s-a realizat o ancheta in randul mamelor a 565 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. Rezultatele studiului arata ca nu exista nici o legatura intre riscul de leucemie la copii si expunerea mamelor la hidrocarburi pe perioada sarcinii sau intensitatea traficului in cartierele respective.

SEMNAL. In schimb, copiii care traiesc in apropierea unei statii de benzina prezinta un risc de patru ori mai mare de a face leucemie. Mai mult decat atat, riscurile cresc pe masura ce perioada de expunere este mai mare. Specialistii afirma ca aceste rezultate bazate pe un sondaj ar trebui aprofundate prin alte studii stiintifice, care sa confirme sau sa infirme, asocierea dintre leucemie si viata copiilor in apropierea unei statii de benzina.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă