x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mersul pe jos previne osteoporoza

Mersul pe jos previne osteoporoza

31 Iul 2004   •   00:00

Unii zic cum ca e o fatalitate ca dupa o anume varsta sa se subrezeasca oasele, in sensul ca ele pierd din structura, din substanta osoasa. Altii se intreaba cum poti sa te feresti de acest proces, care iti face oasele atat de fragile, incat o banala cazatura in casa provoaca o grava fractura.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesorul Andrei Firica, presedintele Societatii de ortopedie din Romania si seful Clinicii de ortopedie din Spitalul Colentina, spune ca e firesc sa se situeze in prim-plan o astfel de boala, tinand cont de faptul ca a crescut speranta de viata si sunt mult mai multi batrani. Spre pilda, in Occident, oamenii de peste 80 de ani sunt de opt ori mai multi in viata decat acum o vreme. De altfel, varsta activa in Vest s-a prelungit pana la 80 de ani. Asa ca e normal ca modificarile hormonale aduse de varsta (menopauza e cel mai clar exemplu), printre altele, sa rarefieze si oasele. Osteoporoza se instaleaza si la tineri, dar mai rar, cauzele sunt endocrine sau digestive, spre pilda, cand digestia e proasta, nu se absoarbe calciul. Dar ponderea covarsitoare o are osteoporoza venita cu varsta. Efectele osteoporozei in privinta usurintei cu care se rup oasele sunt atat de evidente, incat in statele nordice, numai pentru un singur gen de fractura, fractura de gat a femurului, se cheltuieste o suma uriasa, 1% din PIB.

Profesorul Andrei Firica sustine ca pentru a lupta cu osteoporoza trebuie sa duci o viata normala, sa mergi pe jos, sa faci si ceva sport. Profesorul Andrei Firica monteaza zilnic proteze in articulatiile macinate de uzura, sustine oasele rupte cu elemente metalice, de regula suferinzii care ajung pe masa de chirurgie sufera de osteoporoza. Bineinteles ca lor li se prescriu medicamente pentru fortificarea oaselor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă