x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Noi terapii renale

Noi terapii renale

de Magda Marincovici    |    27 Aug 2008   •   00:00
Noi terapii renale

Profesorul Olivier Traxer, chirurg urolog la Spitalul Tenon din Paris, prezintă în numărul din iulie al revistei Paris Match beneficiile unui nou tratament al calculilor renali, expus în cadrul congresului Asociaţiei Americane de Urologie.

Profesorul Olivier Traxer, chirurg urolog la Spitalul Tenon din Paris, prezintă în numărul din iulie al revistei Paris Match beneficiile unui nou tratament al calculilor renali, expus în cadrul congresului Asociaţiei Americane de Urologie.


Este un procedeu efectuat sub anestezie generală. Urologul foloseşte un endoscop flexibil foarte fin– 2,5 milimetri diametru – şi foarte lung – 70 de centimetri –, care va permite explorarea cavităţilor renale cu ajutorul unei minicamere video, plasată în interiorul endoscopului. În momentul în care endoscopul vine în contact cu calculul, practic îl transformă în nisip. Acesta este eliminat treptat, în zilele următoare, prin urină. Este necesară o oră de tratament pentru pulverizarea unui centimetru de calcul. Noua tehnică medicală presupune doar 24 de ore de spitalizare şi foarte puţine contraindicaţii, în general legate de existenţa unei boli care nu permite anestezia generală.

Această tehnică, pusă la punct în Statele Unite, este folosită în Franţa de cîţiva ani. Rezultatele sînt excelente: rata de reuşită este de aproximativ 90%. Patru sînt principalele avantaje ale acestei tehnici. Ea permite tratarea majorităţii calculilor, inclusiv a celor sub 2 centimetri. Eficienţa metodei atinge 90%, cu complicaţii foarte rare. Spitalizarea este de scurtă durată. Metoda nu traumatizează şi nu lasă cicatrice.


ALTE SOLUŢII. Tratamentele convenţionale prezintă o serie de dezavantaje pentru pacient. Tehnica litotriţiei – fragmentarea calculilor cu ultrasunete şi evacuarea prin urină – poate provoca rinichiului mici traume: sîngerare şi hematoame. Sînt cazuri în care rinichiul nu elimină fragmentele reziduale, iar acestea se regrupează. Chirurgia percutanată este asociată cu riscul hemoragiei şi spitalizare de trei-patru zile. Iar uretroscopia prezintă riscul major de deteriorare a uretrei. 


RECIDIVA. Din păcate, aproximativ 60% dintre cazurile de litiază recidivează în următorii zece ani de la intervenţie, ceea ce presupune o supraveghere atentă. Trebuie analizată urina şi calculii pentru a stabili cauza formării lor. De fapt se acţionează pentru descoperirea originii bolii.


CAUZE. Excesul de sare, de proteine de origine animală şi de oxalaţi (prezenţi mai ales în ciocolată) sînt cauze ale calculilor renali. Dar cea mai frecventă cauză o reprezintă cantitatea insuficientă de lichide băute zilnic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă