"O «aducere la zi» a cunoştinţelor din extrem de bogata patologie digestivă se impune permanent.
Ambiţia de a parcurge o lucrare monumentală într-un domeniu medical se loveşte în ziua de azi, din ce în ce mai mult, de fatalitatea perimării unor informaţii la data la care poate să vadă lumina tiparului un tratat exhaustiv", spune în introducere profesorul doctor Mircea Diculescu, unul din cei 23 de autori ai lucrării "Certitudini, limite şi perspective în gastroenterologie", elaborat sub redacţia dr Constantin Chira, medic primar gastroenterologie, şi a dr Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie, ambii de la Spitalul "Prof. dr Dimitrie Gerota".
Viteza de progresie a cunoştinţelor şi a posibilităţilor în gastroenterologie face ca limitele de ieri să devină certitudini azi, perspectivele de azi să devină certitudini mâine", explică profesorul Diculescu. Volumul de faţă concentrează experienţa şi informaţiile adunate în ani şi ani de muncă, în spital şi la catedră, de numeroase personalităţi în domeniul hepatogastroenterologiei. Aceste personalităţi formează o echipă de iluştri specialişti care "tratează" în acest volum subiecte legate de patologia esofagiană, gastrică, intestinală, dar şi de patologia ficatului, pancreasului şi veziculei biliare.
Sunt abordate aspecte noi în neurogastroenterologie, conceptul actual în diagnosticul şi tratamentul bolii de reflux gastroesofagian, screeningul populaţional în cancerul gastric, patologia stomacului operat, hepatitele cronice virale B şi C etc. Totuşi, aşa cum precizează profesorul Mircea Diculescu, "cartea de faţă nu îşi propune să epuizeze în totalitate hepatogastroenterologia şi nici măcar un subiect punctual. Ea încearcă să vă aducă «la zi» cu datele care, la ora actuală, reprezintă certitudini".
Citește pe Antena3.ro