x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oboseala si stresul sunt dusmanii siluetei

Oboseala si stresul sunt dusmanii siluetei

03 Aug 2004   •   00:00

Un studiu realizat de cercetatorii Universitatii din California confirma ca nu este o impresie, ci o realitate faptul ca stresul, oboseala, grijile pot sa fie cauza kilogramelor suplimentare in cazul unor persoane.

MAGDA MARINCOVICI

In special stresul favorizeaza acumularea de grasimi pe abdomen. Acest fenomen este mai des intalnit in cazul femeilor de statura mica, decat la cele inalte.

GRASIMI. O data cu inaintarea in varsta creste tendinta de a lua in greutate. Kilogramele se pun pe burta. Potrivit cercetatorilor californieni, pe langa aspectul inestetic, depunerea de grasimi pe abdomen creste probabilitatea bolilor cardiovasculare. Acest gen de acumulare de grasimi, denumita de ei "androida", deoarece este specifica barbatilor, este mai periculoasa comparativ cu grasimile depozitate pe solduri si coapse. Pentru a avea o imagine asupra riscurilor legate de acest tip de supraponderalitate sa retinem ca, in mod curent, medicii fac raportul dintre talie si dimensiunea soldurilor pentru a afla un indice care furnizeaza informatii asupra persoanei respective.

HORMON. Echipa doctorului Elissa Epel, de la Universitatea din California, a studiat influenta stresului asupra excesului de grasimi din zona abdomenului. Pentru aceasta a comparat cu ajutorul unor procedee complexe rezistenta la stres a 60 de femei. Unele dintre aceste femei prezentau indici diferiti intre talie si abdomen. S-a observat ca femeile mai stresate prezinta bine cunoscutele "pernite" de grasime pe abdomen. De asemenea, s-a stabilit ca stresul determina, in cazul femeilor stresate, o secretie mai mare de cortisol (hormon produs de glandele suprarenale) comparativ cu femeile nestresate. Or, acest hormon joaca un rol important in capacitatea de adaptare fiziologica a organismului la stres. In aceste situatii apare fenomenul de stocare a grasimilor pe abdomen.

Datele furnizate de acest studiu arata ca pentru mentinerea greutatii normale respectarea alimentatiei echilibrate, desi este esentiala, nu reprezinta totul. Mai sunt necesare relaxarea, odihna, intr-un cuvant un stil de viata armonios, pentru pastrarea siluetei si implicit a starii bune de sanatate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă