Umblă vorba printre oameni că una dintre cele mai ticăloase forme de cancer este cancerul la pancreas. Răpune oameni cât muntele şi iată două exemple recente de oameni cunoscuţi care au fost învinşi definitiv de cancerul de pancreas: Luciano Pavarotti şi senatorul profesor de Drept Antonie Iorgovan.
Şi, într-adevăr, lumea a auzit corect cum că boala cancerul de pancreas este foarte brutală, fiindcă în lume rata de supravieţuire la cinci ani este doar de 4%, iar în primul an al îmbolnăvirii mor 20%-25%. Explică cancerul de pancreas prof. dr. Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Pancreasul, organ de numai 12-14 cm, este de mare spectaculozitate. El are două misiuni foarte importante: produce enzime pentru digestie, unindu-şi astfel eforturile cu ficatul ce produce secreţii biliare pentru digerarea alimentelor. Dar pancreasul produce şi insulină, care ţine în frâu glucoza din sânge. Când cancerul de pancreas atacă partea din faţă a organului, şi anume capul pancreasului şi prima parte a corpului pancreatic sunt afectate regiunile care fabrică enzime pentru digestie. Când cancerul loveşte în jumătatea dinspre coadă a pancreasului sunt lezate insulele pancreatice ce produc insulina. Pancreasul e cel mai profund organ. Cel mai adânc ascuns în organism, în spatele stomacului. Tocmai de aceea pancreasul este denumit pustnicul, fiindcă este singuratic.
Care sunt semnele ce anunţă că s-ar putea să se fi instalat un cancer de pancreas? Durerea nu apare imediat, ci durerea apare când tumora a crescut şi se îndreaptă spre filetele nervoase şi spre vasele de sânge. Deci, durerea apare într-o fază avansată. Primul semn al posibilităţii de a fi apărut cancerul de pancreas este o scădere în greutate de 7-10 kg fără ca omul să fi făcut vreo cură. Apoi, scaunele bănuitului de cancer de pancreas sunt grăsoase, ca o pastă mai groasă aderentă de wc, însă culoarea scaunului nu s-a schimbat.
Citește pe Antena3.ro