Profesorul doctor Mircea Penescu, directorul Spitalului Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila”, atrage atenţia asupra unor alimente ce trebuie evitate de bolnavii care au avut colici renale. Dar mai presus de toate recomandările medicilor date oamenilor predispuşi a face pietre la rinichi este urmtoarea:
“Să bea cât mai multe lichide, spre doi litri pe zi, astfel încât diureza lor să fie de minimum 1,5 litri”. Cea mai bună metodă de a împiedica cristalizarea şi conglomerarea sărurilor sub formă de pietre la rinichi este spălarea frecventă cu lichide din belşug a sistemului renal.Orice băltire a urinei în vezica urinară deschide calea infecţiilor urinare, dar şi a colicilor renale. În cazul unei crize de colică renală, ce trebuie să facă pacientul? Dacă durerea este suportabilă este bine să încerce aplicarea de căldură locală pe mijloc, fie cu prişniţe, fie prin băi cu apă caldă. În plus, să efectueze mici sărituri pentru a debloca piatra. Dacă aceste măsuri nu dau rezultate,
atunci pacientul trebuie transportat de urgenţă la spital. Se încearcă mai întâi eliminarea pietrelor din sistemul renal prin medicamente, administrate ca perfuzii. În perfuzie se introduc medicamente antispastice, fiindcă ele combat spasmele ureterului, adică ale canalului de scurgere a urinei. Trebuie ştiut că în ureter se înţepeneşte calculul. În perfuzie se mai introduc medicamente antiinflamatoare. Aceste medicamente reduc inflamaţia de pe traseele rinichilor cu atât mai mult cu cât pe uretere se produc şi răniri ale pereţilor cu edeme, ce îngustează şi mai tare drumul. Altă categorie de medicamente ce se introduc în perfuzie sunt antialgicele. Când durerile sunt excesiv de mari, se poate apela in extremis şi la medicamente pe bază de opium. Aceste medicamente au ca scop doar liniştirea mecanismul de declanşare a durerii, precizează prof. dr Mircea Penescu.