x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pipa e la fel de cancerigena ca si tigara

Pipa e la fel de cancerigena ca si tigara

22 Iun 2004   •   00:00

In fata repetatelor campanii antitabagism, marii producatori de tutun fac slalom pentru a-si mentine clintela. Mai nou, producatorii se intrec in incercarea de a-i convinge pe fumatori ca pipa nu prezinta pericole la adresa sanatatii.

MAGDA MARINCOVICI

Dar recent, in publicatia Institutului National de Cancer din Statele Unite a aparut un articol care se constituie intr-o replica argumentata la adresa marilor companii de tigari. Astfel, potrivit unui studiu realizat in SUA, riscul cancerului este acelasi pentru fumatorii de pipa ca si pentru cei care folosesc tigara. Trebuie mentionat totusi ca riscul la care se expun fumatorii de pipa este inferior celor care sunt impatiti de tigari.

Cercetatorul Jane Henley si colegii sai de la Societatea Americana de Cancer din Atlanta au analizat timp de 18 ani riscurile la care se expun aproximativ 138.000 de barbati: 123.000 nefumatori toata viata si 15.000 fumatori de pipa.

Echipa lui Henley a urmarit in principal cauzele unor decese consemnate in acesti 18 ani.

Cercetarile au demonstrat ca fumatorii de pipa prezinta un risc de cinci ori mai ridicat de a dezvolta cancer de plaman comparativ cu nefumatorii. Iar in ceea ce priveste cancerele de esofag, laringe, riscul este foarte ridicat, comparabil cu cel inregistrat printre fumatorii de tigara. Mesajul doctorului Henley, formulat in finalul studiului sau, este extrem de pertinent: toate produsele pe baza de tutun provoaca o morbiditate si mortalitate ridicata. "Aviz fumatorilor: nu prin modificarea modului de a introduce nicotina in organism reduceti riscurile unor boli grave, ci pur si simplu renuntand complet la fumat", spune doctorul Henley.

Fumatorii sunt trasi in piept de producatori

Cantitatea de gudron si nicotina inhalata depinde de frecventa cu care fumam si forta cu care este aspiram fumul. Asadar, cantitatea de rau variaza de la un fumator la altul. Incredibil, dar fumatori de "light" trag in piept in medie de opt ori mai mult gudron si nicotina decat este inscris pe pachet, in timp ce fumatorii de tigari clasice inhaleaza de 1,5 ori mai mult. Datele sunt demonstrate de un studiu condus de doctorul Martin Jarvis din Marea Britanie. In special femeile sunt fumatoare de light. Aceasta ar fi in opinia specialistilor explicatia cresterii incidentei cancerului pulmonar la femei.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă