x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Psoriazis Si reumatism

Psoriazis Si reumatism

de Florin Condurateanu    |    28 Iul 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Era o vreme in care numai rostind cuvantul psoriazis lumea se ingrozea. Astazi totusi medicina stie sa tina in frau cu medicamente boala psoriazis chiar daca nu s-a inventat o metoda de vindecare.
Cam 1% din populatia planetei sufera de psoriazis, dar cei neinitiati nu stiu ca 5 pana la 50 de procente dintre cei bolnavi de psoriazis au asociata si o suferinta reumatologica secundara, numita artropatia psoriazis. La 66% din cei cu aceasta boala reumatologica anexa psoriazisului mai intai necazurile apar pe piele. Dar la 33% debuteaza mai intai suferinta reumatismala sau leziunile cutanate sunt concomitente cu afectarea articulatiilor. Caci artropatia psoriazica inseamna o suferinta reumatologica in articulatii de natura inflamatorie care seamana intr-un fel cu artrozele, acestea din urma fiind insa maladii ale articulatiilor instalate ca urmare a uzurii o data cu inaintarea in varsta.

Doctor Magda Parvu, seful Sectiei de reumatologie de la Spitalul Colentina, explica artropatia psoriazica, dar mentioneaza ca nu orice durere de reumatism a bolnavului de psoriazis inseamna ca acesta are si complicatia artropatie psoriazica. Debutul artropatiei psoriazice se face de regula intre 35 si 50 de ani si are o accentuata componenta genetica. La 15%-25% dintre cei cu artropatie psoriazica apare o durere la jumatatea degetelor, la unirea falangelor cu pumnul, la incheietura unde se poarta bratara si durerile apar simetric si la o mana si la cealalta, la fel si la picior.
Articulatiile de mai sus sunt dureroase si tumefiate. In 50% din cazuri sunt prinse mai multe articulatii haotic. O articulatie la degetele de la o mana, la piciorul de pe partea cealalta, ici si colo. O alta forma de manifestare a artropatiei psoriazice se manifesta prin dureri la primele articulatii de langa unghii, mai ales dimineata si la o mana si la cealalta, uneori instalandu-se si modificari ale unghiilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă psoriazis