x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei RECOMANDĂRI/Prezervativul şi vaccinul contra cancerului de col

RECOMANDĂRI/Prezervativul şi vaccinul contra cancerului de col

de Magda Marincovici    |    29 Noi 2008   •   00:00
RECOMANDĂRI/Prezervativul şi vaccinul contra cancerului de col

Human papillomavirus (HPV). Are peste 100 de variante, dintre care 2-3 tipuri sunt cele mai periculoase. Fiecare zonă geografică are tipurile proprii de HPV. În corpul nostru s-a extins cam peste tot. Dar infecţia cu HPV poate fi prevenită: cu prezervativul şi cu vaccinul.  

În multitudinea de tipuri de human papillomavirus (HPV) sunt inventariate aproape 120 de genotipuri. Dar nu toate au aceeaşi capacitate cancerigenă. În Europa, cel mai nociv este tipul 16. Acesta este prezent în unul din două cancere de col. Celelalte virusuri cu potenţial oncogen sunt HPV 18 (20% din cazuri) şi mai discrete sunt HPV 31, HPV 33, HPV 35. Despre aceste tipuri nu se poate spune că sunt mai puţin periculoase, dar sunt mai puţin prezente în zona europeană. În Columbia, HPV 45 este depistat în peste jumătate din leziunile canceroase de col uterin. Dar sunt variante asiatice sau africane de HPV care sunt izolate în Europa. La ora actuală se fac studii privitoare la specificitatea zonală a HPV. Ultimele studii indică faptul că şi localizarea anatomică a HPV este mai extinsă decât s-a crezut iniţial.

Astfel, au fost depistate în laringe şi stomac. Un lucru este cert: din fericire, nu toate infecţiile cu HPV evoluează spre cancer. Infecţiile cu HPV sunt foarte frecvente la femeile tinere. Cel puţin o femeie activă sexual din două a fost expusă acestor virusuri în cursul vieţii. Uneori, unele infecţii se pot retrage spontan. Infecţiile HPV, chiar printr-un virus de tip oncogen, sunt adesea eliminate de organism. În prezent, nu se ştie care sunt factorii ce contribuie la eliminarea infecţiei în mod spontan sau la evoluţia acesteia spre cancer. Se presupune doar că vechimea acestei infecţii în corp poate lansa procesul oncogen.

În 2007, numărul deceselor a fost de trei, la grupa de vârstă 20-24 de ani; la grupa de vârstă 25-29 de ani, 20 de decese, la 30-34 de ani au fost înregistrate 32 de decese, la grupa de vârstă 35-39 de ani, 113, cele mai multe înregistrându-se la grupa de vârstă 50-54 de ani, 288 de decese. Indicate de specialişti contra acestui inamic invizibil sunt: sexul protejat şi vaccinul contra acestei infecţii.

Experţii noştri:
• Prof. dr Nicolae Calomfirescu - şeful Secţiei Urologie, doctor în Medicină, Spitalul Militar “Prof. Dimitrie Gerota”
• Dr Vasile Benea - medic primar, cercetător ştiinţific, Clinica Dermato-Venerice “Prof. dr Scarlat Longhin”
• Conf. dr Daniel Popescu - medic primar Obstretică- Ginecologie, directorul Policlinicii “Şerban Vodă”

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă