x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Record - Cel mai mic bebelus din lume

Record - Cel mai mic bebelus din lume

de Oana Antonescu    |    21 Feb 2007   •   00:00
Record - Cel mai mic bebelus din lume

S-a nascut la numai 21 de saptamani, cu o greutate de doar 284 de grame si masura de 24 de centimetri. Medicii nu ii dadeau sanse de supravietuire, dar Amillia Sonja Taylor este sanatoasa si a fost externata.

Potrivit Departamentului de Pediatrie al Universitatii din Iowa, care tine evidenta tuturor nasterilor din lume, Amillia Sonja Taylor a stabilit un record mondial: este bebelusul care a petrecut cel mai putin timp in pantecele mamei. Fetita s-a nascut la doar 21 de saptamani si sase zile de la data conceperii, in vreme ce perioada normala de gestatie este de 37-40 de saptamani. Pana acum, recordul mondial era de 23 de saptamani si a fost stabilit de sapte bebelusi, nascuti in intervalul 1994-2003.

IN VITRO. Amillia este primul copil al lui Eddie si Sonja Taylor, un cuplu din Homestead, SUA. Ea a fost conceputa prin fertilizare in vitro, ceea ce a facut posibila determinarea exacta a timpului petrecut in pantecele mamei. Singura sansa de supravietuire pentru fetita a fost nasterea prin cezariana. Chiar si asa, ea a suferit complicatii respiratorii, o hemoragie cerebrala si probleme digestive imediat dupa nastere. Echipa de neonatologi care s-a ocupat de Amillia nu era prea optimista in privinta evolutiei starii ei de sanatate. "Puteam solutiona complicatiile pulmonare, insa creierul era cea mai importanta dintre probleme. Prognosticul ei este insa excelent in acest moment", a declarat pentru Associated Press dr. Paul Fassbach, neonatolog. Imediat dupa nastere, Amillia a fost tinuta la incubator, unde i s-a administrat oxigen in permanenta. Ea a petrecut nu mai putin de patru luni in unitatea de terapie intensiva neonatala din cadrul Spitalului Baptist Children. Mama ei, Sonja Taylor, a declarat ca i-a fost foarte greu in primele sapte saptamani care au urmat nasterii, in special pentru ca nu si-a putut tine copilul in brate. "A fost foarte greu sa ne imaginam ca fetita ar putea ajunge atat de departe. Dar acum ea incepe sa arate ca un copil normal, adevarat", a declarat Sonja.

CAT UN PIX
AFP PHOTO/MEDIAFAX
La nastere, Amillia cantarea doar 284 de grame. Inca un motiv de ingrijorare pentru medici, care cred ca un bebelus mai mic de 400 de grame nu are nici o sansa de supravietuire. Acum, dupa patru luni de la nastere, Amillia cantareste aproape doua kilograme si nu mai este hranita artificial. Desi a fost externata, ea va continua sa primeasca oxigen, iar respiratia ii va fi monitorizata in permanenta. "Va putea fi tinuta in carucior si va fi hranita ca orice bebelus, din biberon", a precizat dr. William Smalling, un alt medic din echipa de neonatologi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă amillia