x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Românii merg rar la dentist

Românii merg rar la dentist

de Mihaela Matachita    |    02 Mar 2010   •   00:00

Dintre europeni, românii se preocupă cel mai puţin de starea danturii lor, doar 34% dintre ei mergând la dentist cel pu­ţin o dată pe an, se arată în primul Eurobarometru asupra sănătăţii dentare, publicat de Comisia Europeană şi citat de cotidianul francez La Republique.

Pe locul întâi se află olandezii, 83% dintre ei mergând la stomatolog într-un an. Urmează danezii (78%), luxemburghezii (77%) şi germanii (77%). Media europeană este de 57%, francezii situându-se sub aceasta, cu 52%. La coada clasamentului se află ungurii (35%) şi românii (34%).

Numai 34% dintre francezi spun că au toţi dinţii naturali, spre deosebire de un­guri, la care proporţia este de 19%, faţă de media europeană de 41%. Jumătate dintre europeni au fost la dentist pentru un control de rutină sau pentru detartrare, o treime pentru un tratament banal şi aproape 20% pentru un tratament de urgenţă.  

Motivele invocate pentru faptul că n-au mers la dentist în ultimii doi ani au fost: probleme dentare minore (33%), lipsa dinţilor falşi (16%) şi preţul mare al controalelor şi tratamentelor dentare (15%). Studiul a fost realizat în octombrie 2009 în toate statele membre UE, precum  şi în ţările candidate Turcia, Macedonia, Croaţia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă