x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S.O.S. colonizarea tubului digestiv

S.O.S. colonizarea tubului digestiv

de Magda Marincovici    |    08 Iul 2007   •   00:00
S.O.S. colonizarea tubului digestiv
Sursa foto: dreamstime foto/

La naştere, copilul are un tub digestiv steril, fără nici o bacterie. Dar treptat va fi colonizat de o floră bacteriană intestinală formată din sute de miliarde de microorganisme.

Stomac steril


La naştere, copilul are un tub digestiv steril, fără nici o bacterie. Dar treptat va fi colonizat de o floră bacteriană intestinală formată din sute de miliarde de microorganisme.

Cercetătorii Centrului Medical al Universităţii Stanford şi Howard Hughes Medical Center din SUA au studiat modul cum microorganismele se instalează treptat in stomacul nou-născutului. Studiul publicat recent in PloS (Public Library of Science Biology) relevă că fiecare bebeluş are un profil bacterian propriu. In primul an de viaţă, flora intestinală se modifică permanent. După primele 12 luni foarte haotice din punct de vedere al florei intestinale, aceasta incepe treptat să se apropie de profilul celei a unui adult.

Tubul digestiv este un formidabil laborator, unde alimentele se transformă in substanţe vitale. Dar această transformare n-ar putea avea loc dacă nu ar exista un număr infinit de bacterii implicate in procesul digestiv.

SISTEMUL IMUNITAR. Eu nu ştiu ce ar fi omul fără tubul digestiv populat de bacterii! Pentru că această uzină ne ajută să extragem esenţialul pentru viaţă şi sistemul imunitar, exclama şeful departamentului biochimie, profesorul Patrick Brown din Stanford. Cercetătorii au stabilit că, la venirea pe lume, intestinul nou-născutului incepe să fie colonizat de microorganisme provenite din mucoasele vaginale ale mamei in timpul naşterii, din mamelon sau tetină sau din contactul cu persoanele care-l ţin in braţe, il măngăie... Bebeluşii născuţi prin cezariană sunt scutiţi de contactul cu mucoasele vaginale. Deşi autorii studiului observă procesul rapid de colonizare a intestinului, totuşi nu au putut oferi o explicaţie valabilă faptului că o familie de bacterii este inlocuită cu alta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă