x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Să intregeşti oamenii!

Să intregeşti oamenii!

22 Mai 2007   •   00:00

Performanţele din sala de operaţie purtănd semnătura marelui profesor doctor Ioan Lascăr au făcut inconjurul lumii. A venit la Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca echipa renumitului canal tv Discovery. Au filmat regizorii şi operatorii de la Discovery fenomenala operaţie făcută de echipa condusă de prof. Ioan Lascăr, care a indepărtat din spinarea unei bolnave o tumoră imensă de peste 60 de kilograme.

Să intregeşti oamenii!

A intrat pe uşa spitalului ca un şuvoi de sănge. Mai puţin la corp cu o jumătate de braţ. Sub cot mai rămăseseră doar 5 cm de braţ. Carne vie, carne potopită de sănge. Tănărul de 26 de ani nu mai ştia ce-i cu el. In jurul tărgii devenită pănză cu sănge roiau colegii neştiind cine să ţină la piept cutia de carton in care se afla restul braţului. Ferăstrăul rotitor retezase fără milă, fără ezitări braţul tănărului muncitor.

CU MĂNA INTR-O CUTIE DE CARTON

Era ora cinci după-amiază şi prof. dr. Doina Dumitrescu după o zi plină de operaţii grele se pregătea să se ducă acasă. Nu să doarmă, ci să citească ce mai e nou in microchirurgie conform revistelor de specialitate ale lumii. Cănd pe poarta spitalului a intrat tănărul din braţul căruia săngele ţăşnea ca dintr-o arteziană, renumita doctoriţă de chirurgie plastică n-a aşteptat să-i spună nimeni ceva, s-a reintors grabnic in clinică şi a inceput să se spele pe măini pentru intervenţia asupra băiatului mai sărac cu o jumătate de mănă. Şapte ore a cusut nerv de nerv, nervi mai subţiri ca firul de aţă. Şapte ore a cusut fibră de muşchi de fibră de muşchi, şapte ore a cusut vas de vas, şapte ore a inădit ligamente şi tendoane sfărtecate. In miez de noapte a ieşit din sala de operaţie suptă la faţă, dar braţul adus in cutie era reaşezat la locul lui.

Au trecut multe luni şi intr-o zi pe uşă a intrat tănărul cu un buchet de flori.

"V-am adus nişte flori doamna doctor, fiindcă m-aţi făcut iarăşi om intreg." L-a intrebat profesoara dr. Doina Dumitrescu: "De ce nu ţii buchetul in măna pe care am cusut-o la loc? Te rog scoate cu degetele măinii operate fiecare floare din buchet şi oferămi-o, apoi tot cu braţul operat strănge-mă de mănă de la revedere". A trecut proba de foc tănărul care venise ca o făntănă de sănge, şi-a folosit bine degetele, palma. Degete şi palmă care sosiseră la spital intr-o cutie de carton purtată de colegii care asistaseră neputincioşi la groaznica scenă a masacrării braţului retezat de fierăstrăul nemilos.

O INTĂMPLARE DIN VIAŢA LUI DOBRIN

Viaţa, uneori şi destul de des, chiar e tărfă şi nu o tărfă oarecare, ci tărfă-tărfă cu boli venerice. Cum poate fi altfel viaţa care l-a adus pe Dobrin, dresorul de mingi cu picioru-i fermecat, in situaţia să-i fie amputat tocmai acel picior. Chiar cănd era o vedetă uriaşă, Dobrin a rămas cu suflet de copil indrăgostit de minge, pe care ar fi bătut-o pe orice maidan. Jucase in Naţională, făcuse din Piteşti echipă campioană, şi acum se retrăsese.

Dar patima lui pentru balon nu putea fi potolită din clocotul ei permanent. Gicu Dobrin a imblănzit mingea cum numai el ştia s-o facă undeva la un ştrand. Nu juca fotbal pe plaja ştrandului cu ghete de firmă, ci desculţ. Şi l-a inţepat o sărmă ruginită. Pănă seara, piciorul işi triplase dimensiunile, colcăia puroiul in piciorul infectat şi medicii din Piteşti au spus că nu mai pot face nimic şi piciorul trebuie amputat. Dar uriaşul profesionist al microchirurgiei reparatorii, prof. dr. Ioan Lascăr, a declarat recurs in anulare la sentinţa de amputare a piciorului.

Patru ore a curăţat profesorul Lascăr puroiul de pe os, infiltrat pănă-n adăncul muşchilor, ce n-a putut fi curăţat a fost tăiat. Şi bisturiul a toate-ştiutor al profesorului Ioan Lascăr a mutat piele de pe spate pe piciorul scăpat din măcinarea puroiului. Nimeni nu mai credea că piciorul artistic al lui Dobrin va rămăne la locul lui, piciorul care fermecase şi celebrele figuri ale celui mai premiat club din lume, Real Madrid.

Venise la Piteşti legendarul conducător al Real Madridului, dl. Santiago Bernabeu, tocmai pentru a oferi bani mulţi şi o instalaţie de nocturnă pentru cumpărarea lui Dobrin şi transferarea lui la celebrul club. N-a fost de acord incuiatul de Ceauşescu, şi tocmai piciorul acela de vis putea să fie aruncat in coşul de gunoi al spitalului, dar prof. Lascăr a pus la bătaie toată măiestria lui şi piciorul a fost salvat.

TUMORĂ RECORD.

Performanţele din sala de operaţie purtănd semnătura marelui profesor doctor Ioan Lascăr  au făcut inconjurul lumii. A venit la Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca echipa renumitului canal tv Discovery. Au filmat regizorii şi operatorii de la Discovery fenomenala operaţie făcută de echipa condusă de prof. Ioan Lascăr, care a indepărtat din spinarea unei bolnave o tumoră imensă de peste 60 de kilograme. Tumora era prinsă de trupul de doar 50 de kilograme al pacientei prin mii de vase, prin mii de fibre nervoase, prin mii de legături celulare. In incineratorul Spitalului de Urgenţă Floreasca a rămas tumora record mondial de şaizeci şi ceva de kilograme, extirpată milimetru cu milimetru de echipa de microchirurgi condusă de profesorul doctor Ioan Lascăr.

PERFORMANŢĂ.

Multe braţe, picioare, obraji a cusut la loc profesor doctor Doina Dumitrescu, acum şefa Clinicii de chirurgie plastică a Spitalului Universitar. La Congresul Mondial de Microchirurgie, care s-a desfăşurat cu ceva vreme in urmă la Paris, profesor doctor Doina Dumitrescu a prezentat o lucrare ştiinţifică privind operaţiile făcute de ea in Romănia.

RESPONSABILITATE.

 O poveste tulburătoare se leagă tot de figura de mare chirurg a profesoarei Doina Dumitrescu . După terminarea lucrărilor Congresului Mondial de Microchirurgie a venit la Doina Dumitrescu o doamnă. "Sunt şefa departamentului de microchirurgie şi cercetare de la NASA. Vă rog să ne plimbăm o oră pe bulevardele Parisului." Şi şefa de la Agenţia Naţională Aerospaţială a SUA s-a plimbat cu profesoara Doina Dumitrescu incercănd să o convingă să se mute in America şi să lucreze la Departamentul NASA.

 A refuzat politicos Doina Dumitrescu propunerea onorantă şi ademenitoare şi s-a intors la spitalul din Romănia. Avea treabă acasă să repare oameni ciuntiţi de intămplări teribile. Imi povestea directorul spitalului că uneori prof. dr. Doina Dumitrescu, artista chirurgiei plastice şi reparatorii, vine şi-l roagă cu sfiiciune să-i dea o parte din chenzină inainte de data lefii ca să-şi facă plinul la maşină.

×