x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcină de vară

Sarcină de vară

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    31 Iul 2009   •   00:00
Sarcină de vară
Sursa foto: /Stockxpertcom

Bebeluşii născuţi vara sau toamna au mai multe motive să le fie recunoscători mamelor, care trec printr-o perioadă de maxim disconfort în lunile călduroase!



În timpul sarcinii, temperatura corporală este uşor deasupra normalului, astfel că temperaturile ambientale produc uşor intoleranţă şi disconfort. Este important să evitaţi căldura între orele 10:00 şi 17:00. Dacă temperatura depăşeşte 33 de grade C, rămâneţi în interior, preferabil sub protecţia aerului condiţionat. Dacă sunteţi obligate să ieşiţi, alegeţi un traseu umbros, purtaţi pălărie de soare şi o sticlă cu dop pulverizant pentru a va răcori din timp în timp corpul.

Când apar semne ca ameţeală, oboseală, slăbiciune, dureri de cap, sete, refugiaţi-vă în interior şi întindeţi-vă în pat. În timpul zilei, faceţi câteva duşuri călduţe şi răcoriţi-vă din când în când cu un prosop umed pe ceafă, frunte sau creştet. Preferaţi îmbrăcămintea uşoară, largă, de culori deschise, din materiale naturale (bumbac, in), care permite evaporarea transpiraţiei şi lasă pielea să respire. Transpiraţia excesivă poate produce iritaţii, mai ales sub sâni, pe abdomen sau coapse.

PERICOLE
Deshidratarea este o mare problemă, deoarece reducerea volumului sanguin circulant duce la creşterea concentraţiei de oxitocină, hormonul care induce contracţiile ute­rine, putându-se ajunge la naştere prematură. Nu aşteptaţi senzaţia de sete, beţi apă periodic, cel puţin doi litri de pe zi, iar atunci când desfăşuraţi activităţi în exterior, un pahar pe oră. Consumaţi zilnic sucuri naturale de fructe şi lactate, care refac necesarul de minerale şi vitamine.

Efectul direct al razelor solare trebuie evitat. Din cauza modificărilor hormonale, pielea mamei este mai sensibilă la arsurile solare şi stimularea producerii de melanină accentuează masca gravidică (cloasma). De aceea, când ieşiţi, aplicaţi cu 20 de minute înainte o cremă cu factor de protecţie solară mai mare decât de obicei (30-45) şi repetaţi procesul de câte ori e nevoie în timpul zilei. Nu există studii concludente în ceea ce priveşte efectul ultravioletelor asupra produsului de concepţie, totuşi se pare că pot induce defecte de tub neural.

Nu trebuie neglijat nici faptul că fătul are cu un grad C mai mult decât mama şi nu poate transpira pentru a se răcori, astfel încât temperaturile mari vor produce o creştere a acti­vităţii cardiace. De asemenea, influenţa temperaturilor crescute e suspectată în geneza unor malformaţii ale inimii, peretelui abdominal şi sistemului nervos.

Edemele membrelor sunt o problemă, mai ales în ultimele luni de sarcină. Purtaţi încălţăminte confortabilă, joasă, de preferat cu o jumătate de număr mai mare. Dormiţi cu picioarele ridicate pe o pernă sau înălţând marginea patului cu o pătură sub saltea. Nu staţi perioade lungi în picioare. Dar oferiţi-vă o oră în timpul zilei, la prânz sau la sfârşitul zilei de muncă, pentru a sta întinsă. Odihniţi-vă suficient noaptea şi nu renuntaţi la plimbările zilnice, alegând însă ore potrivite şi adaptând ritmul şi distanţa vârstei sarcinii. Discutaţi cu medicul despre aportul zilnic de sare, care trebuie uneori redus, fără a se ajunge însă la eli­minarea totală din alimentaţie. 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vară sarcina sfaturi