x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcina şi durerile de spate

Sarcina şi durerile de spate

de Mirela Dădăcuş    |    04 Aug 2009   •   00:00
Sarcina şi durerile de spate
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Majoritatea femeilor însărcinate se plâng de dureri de spate, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Este ceva normal, susţine Laurenţiu Luca, medic primar medicină generală. Explicaţia: fătul ia rapid în greutate, hormonii secretaţi de organism relaxează ligamentele şi muşchii bazinului în vederea naşterii, creştea în volum a uterului deplasează centrul de greutate al corpului.



Durerile de spate sunt mai intense dacă stai prea mult timp într-o poziţie (în picioare sau pe scaun), dacă eşti supraponderală sau dacă ai avut astfel de probleme şi înainte de a rămâne însărcinată. Ridicatul unor greutăţi, urcatul sau coborâtul scărilor, răsucirea sau aplecarea, precum şi folosirea incorectă a aparatelor de aer condiţionat sau a ventilatoarelor sunt alţi factori care pot declanşa durerea de spate. Vestea bună este că aceste dureri pot deveni amintire dacă urmezi sfaturile de mai jos.

 Sfaturi utile
Stai dreaptă! Postura incorectă a corpului agravează presiunea din discurile intervertebrale şi tensiunea din muşchi, ligamente şi spate. În schimb, dacă îţi ţii spatele drept, coloana vertebrală va fi mai puternică, iar muşchii spatelui se vor relaxa.

Aşază-te cu grijă pe scaun, stai cu picioarele uşor ridicate (pe un scaun mai mic) şi sprijină-ţi mijlocul cu o pernă mică sau cu un prosop rulat. Nu sta pe scaun picior peste picior şi schimbă poziţia corpului des.

Atunci când dormi nu te aşeza pe spate, ci pe o parte a corpului (preferabil pe stânga), cu genunchii îndoiţi. Pune o pernă între genunchi şi una sub abdomen sau apelează la pernele sub forma unui sul lung, speciale pentru sarcină. Evită ridicarea obiectelor grele.

Dacă ai dureri cronice de spate, poţi aplica în zona lombară comprese reci sau călduţe (nu fierbinţi, deoarece pot declanşa travaliul). Roagă pe cineva să-ţi maseze spatele în timp ce faci duş cu apă caldă.

Exerciţiile fizice specifice spatelui pot reduce şi ele durerea de spate, însă este recomandat să consulţi medicul în legătură cu exerciţiile sau sporturile pe care ai voie să le faci în sarcină.

SFATUL MEDICULUI
Exerciţiile fizice uşoare, evitarea statului prelungit în picioare, masajul combinat cu aplicarea de unguente antiinflamatorii şi plimbările dese pot reduce sau chiar elimina durerile de spate, potrivit medicului Laurenţiu Luca. Tratamentul cu antiinflamatorii se recomandă numai în cazuri excepţionale şi doar la indicaţia medicului care urmăreşte gravida. Dacă metodele terapeutice de mai sus nu vă sunt de folos, încercaţi să purtaţi o centură specială de suport pentru sarcină. Aceasta vă va ajuta să "purtaţi" mai uşor burtica în ultimele luni de sarcină.

×
Subiecte în articol: sarcina sănătatea femeii