x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Şi vărsat de vânt, şi zona-zoster

Şi vărsat de vânt, şi zona-zoster

de Florin Condurateanu    |    18 Iul 2009   •   00:00

Virusul vărsatului de vânt se numeşte virus varicelo-zoste­rian. Fiindcă el în copilărie provoacă boala varicelă, iar mai apoi atacă sub forma altei maladii, respectiv zona-zoster. Este bine să fie vaccinaţi copiii pentru a-i proteja şi pe adulţii şi vârstnicii din casă, cei care dacă fac varicelă luată de la micuţi vor suferi o formă dură a bolii.



Prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infecţioase " M. Balş", explică acţiunile virusului varicelo-zosterian. 

Dacă un copil nu este vaccinat când face varicelă, perioada de incubaţie este de 2-3 săptămâni. Apoi, apare boala şi se succed trei episoade ale maladiei. Întâi apar petele roşii care se transformă în vezicule şi apoi evoluează în postule, adică băşici cu lichid în ele. În partea finală, aceste iritaţii devin cruste, iar boala dă o febră de 38-39 de grade.

Populaţia ştie că vărsatul de vânt (varicela) lasă urme pe piele, cicatrice urâte, fiindcă din pricina mâncărimii bolnavii se scarpină. De fapt, adevărul este că erupţia de pe piele nu lasă semne. Însă această erupţie îl face pe bolnav să se scarpine şi microbii de sub unghii produc leziuni şi puroi. După suprainfecţie rămân cicatrice.

Deci bolnavul de varicelă trebuie ajutat să nu se scarpine, tocmai de aceea pe pielea cu erupţii se dă cu alcool mentolat şi talc mentolat. Virusul de varicelă nu mai părăseşte organismul şi, de fapt, se cuibăreşte în unele unghere ale lui.

Dacă mai târziu o altă boală i-a scăzut omului imunitatea, virusul de varicelă ascuns produce boala zona-zoster. Apare o iritaţie roşie, urmând de regulă traseul unui nerv, cu dureri, febră şi stare proastă. Boala zona-zoster se vindecă, dar durerea poate continua şi şase luni.

 În zona-zoster, se dau medicamente ce stăpânesc durerea, dar există efecte secundare cu ameţeli până la căderi, în special la bătrâni. Cea mai bună soluţie este vaccinul antivariolic făcut încă din copilărie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă