x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

16 Iun 2009   •   00:00

16 iunie 2009



GRIPA NOUĂ
Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii, reunit ieri la cererea ministrului Ion Bazac, solicită poliţiştilor de frontieră atenţie sporită la completarea formularelor de cei care sosesc pe rutele aeriene din ţările afectate de gripa AH1N1, adică Australia, Marea Britanie şi Spania. Totodată, rămân valabile măsurile luate până în prezent pentru cetăţenii care sosesc din SUA, Canada şi Mexic, ţări declarate de OMS ca având număr mare de cazuri. Până în prezent, în România au fost confirmate 16 cazuri de infectare cu virusul gripal AH1N1.

RISC
Persoanele obeze care au suportat o intervenţie de micşorare a stomacului (bypass gastric) au un risc dublu de a suferi fracturi, în comparaţie cu restul populaţiei, susţin cercetătorii de la Clinica Mayo (SUA). Ei au urmărit, timp de 21 de ani, aproximativ 100 de pacienţi cu bypass gastric, relatează BBC News. În urma studiului, medicii au
constatat că un sfert din voluntari a suferit fracturi de membre, şold, umăr şi coloană. Potrivit specialiştilor, există o legătură încă neclară între operaţia de bypass şi pierderea de masă osoasă.

DESCOPERIRE
Femeile bârfitoare sunt mai sănătoase şi mai binedispuse, sugerează oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan (SUA), citaţi de cotidianul Daily Mail. Potrivit cercetătorilor, "nevinovatele" bârfe au rolul de a creşte nivelul unui hormon care reduce anxietatea şi stresul. Este vorba despre progesteron, un hormon produs de ovare şi secretat de placentă în timpul sarcinii. Acesta are rol sedativ pentru sistemul nervos central. Potrivit prof. Stephanie Brown, coordonatoarea studiului, persoanele care clevetesc s-au dovedit a fi mai sănătoase şi vesele comparativ cu cele taciturne.

CONFERINŢĂ
Între 16 şi 17 iunie are loc prima ediţie a conferinţei naţionale de oncologie "Cancerul de la prevenţie la paleaţie", organizată de SC Renaşterea SRL. Prin această conferinţă ne propunem să oferim răspunsuri la problemele cu care se confruntă un medic oncolog, dar şi să conturăm definiţia medicului de prevenţie în oncologie, să încercăm să venim în întâmpinarea autorităţilor cu soluţii concrete, cu exemple de bune practici internaţionale, se spune într-un comunicat al organizatorului. Cancerul înregistrează o incidenţă alarmantă în ultimii ani şi a devenit a doua cauză de deces.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă