O echipă de cercetători din Franţa a descoperit o moleculă capabilă să blocheze virusul hepatitei C la începutul evoluţiei lui
O echipă de cercetători din Franţa a descoperit o moleculă capabilă să blocheze virusul hepatitei C la începutul evoluţiei lui. Hepatita C este o infecţie cronică a ficatului, provocată de virusul hepatitei C (VHC). Acest virus are un ARN care, pentru a pătrunde în celulele hepatice, hepatocite, şi a le infecta, are nevoie de cel puţin trei receptori. Unul dintre cei trei receptori este o proteină, CD81, care are o particularitate: se asociază cu numeroase alte molecule. Cercetătorii au identificat molecula EWI-2wint, care împiedică proteina CD81 să recunoască VHC şi astfel temutul virus nu mai poate pătrunde în celula hepatică, stopînd ciclul infecţios. Această descoperire deschide calea spre noi terapii capabile să lupte contra hepatitei C, boală pentru prevenirea căreia nu avem un vaccin şi care se află într-o continuă extindere.
STUDIU. În ţara noastră, incidenţa hepatitei C este de 4,9%, respectiv un milion de români este posibil să fie infectaţi cu VHC. Potrivit unui studiu Pan-Europea, din cauza hepatitei C îşi pierd viaţa de două ori mai multe persoane decît din cauza HIV/SIDA. La ora actuală, tratamentul contra hepatitei C este considerat printre cele mai costisitoare.