x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stop hepatitei C!

Stop hepatitei C!

de Magda Marincovici    |    10 Apr 2008   •   00:00

O echipă de cercetători din Fran­ţa a descoperit o moleculă capabilă să blocheze virusul hepatitei C la în­ceputul evoluţiei lui

O echipă de cercetători din Fran­ţa a descoperit o moleculă capabilă să blocheze virusul hepatitei C la în­ceputul evoluţiei lui. Hepatita C este o infecţie cro­nică a ficatului, pro­­vocată de virusul he­pa­ti­tei C (VHC). Acest virus are un ARN care, pentru a pătrunde în ce­lulele hepati­ce, hepatocite, şi a le in­fec­ta, are ne­vo­ie de cel puţin trei re­cep­tori. Unul dintre cei trei receptori este o proteină, CD81, care are o par­ticulari­tate: se asociază cu nu­me­roase alte molecule. Cercetătorii au identificat mo­lecula EWI-2wint, care împie­dică pro­teina CD81 să re­cu­noască VHC şi astfel temutul virus nu mai poate pă­trunde în celula hepatică, stopînd ci­clul infecţios. Această descoperire deschide ca­lea spre noi terapii capabile să lupte contra hepatitei C, boală pentru prevenirea căreia nu avem un vaccin şi care se află într-o continuă extindere.

 

STUDIU. În ţara noastră, incidenţa he­pa­titei C este de 4,9%, res­pectiv un milion de români este posibil să fie in­fectaţi cu VHC. Potrivit unui stu­diu Pan-Europea, din cauza he­pa­ti­tei C îşi pierd viaţa de două ori mai multe persoane decît din cauza HIV/SIDA. La ora actuală, tratamentul contra hepatitei C este consi­de­rat printre cele mai costisitoare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă