x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

0
25 Noi 2020 - 16:21
Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare Hepta

Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de poluanți și toxine eliminată de această biomasă, potrivit unui studiu prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Societății Nord-Americane de Radiologie.

Aproximativ trei miliarde de persoane de peste tot din lume gătesc folosind biomasă, cea mai populară biomasă fiind lemnul. Poluanții proveniți de la gătitul cu biomasă duc la moartea a aproximativ 4 milioane de persoane anual, potrivit medicalxpress.com.

De-a lungul timpului, au fost derulate mai multe inițiative pentru a ajuta oamenii să treacă de la utilizarea combustibilului din biomasă la forme alternative, mai curate, precum gazul natural lichefiat. Totuși, constrângerile financiare, obișnuința și lipsa de informare sunt factori care determină miliarde de persoane de peste tot din lume să opteze pentru combustibilul din biomasă.

Impactul gătitului cu biomasă a fost cercetat de o echipă multidisciplinară condusă profesorul Eric A. Hoffman, de la Universitatea din Iowa, în colaborare cu o echipă de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Periyar Maniammai. Astfel, echipa a observat impactul pe care gătitul cu biomasă, comparativ cu cel cu gaz natural lichefiat, îl are asupra a 23 de persoane din Thanjavur, India.

Cercetătorii au măsurat concentrațiile de poluanți din case, iar apoi au studiat modul în care funcționează plămânii indivizilor, folosind teste tradiționale, precum spirometria. Ulterior, cercetătorii au apelat la tomografia computerizată pentru a face măsurători cantitative.

Analizele au arătat că persoanele care gătesc folosind lemn sunt expuse unei concentrații mai mari de poluanți și toxine decât cei care gătesc folosind gaz natural lichefiat. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care gătesc folosind lemn au o concentrație mai mare de aer blocat în plămâni, o condiție asociată cu bolile pulmonare.

„Aerul rămâne blocat atunci când o parte a plămânului nu reușește să schimbe aerul cu mediul, așa că următoarea dată când inspiri, nu primești suficient oxigen în acea regiune și, implicit, nu elimni dioxidul de carbon”, a explicat dr. Kizhakke Puliyakote.

În ciuda faptului că studiul s-a concentrat pe gătitul cu biomasă, descoperirile au implicații importante și în cazul altor expuneri la fumul provenit din biomasă, precum incendiile de vegetație.

Citeşte mai multe despre:   gatit cu biomasa,   lemn,   afectiuni pulmonare

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Când știi dacă ai nevoie de augmentare mamară?

(P) Când știi dacă ai nevoie de augmentare mamară?
Galerie Foto Cand stii daca ai nevoie de augmentare mamara? Cand stii daca ai nevoie de o ridicare a sanilor, adica de o mastopexie? Cand trebuie sa schimbi protezele mamare? Medicii de la Soma Clinic ne ajuta sa intelegem cand este ...

50% dintre părinții români își abuzează copiii sub diverse forme

50% dintre părinții români își abuzează copiii sub diverse forme
Circa 50% dintre părinții români nu respectă dreptul de protecție al copiilor și aproape 70% nu respectă dreptul la libera exprimare, arată un studiu realizat în 2020 de Fundația World Vision România....

Valeriu Gheorghiță: EMA ar putea autoriza vaccinarea copiilor sub 16 ani din luna iunie

Valeriu Gheorghiță: EMA ar putea autoriza vaccinarea copiilor sub 16 ani din luna iunie
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este posibil să autorizeze vaccinarea copiilor cu vârste sub 16 ani începând de luna viitoare, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare...

Ce băutură scade tensiunea arterială

Ce băutură scade tensiunea arterială
Presiunea sângelui poate fi influențată de alimentație. Așadar, ești conștient ce consumi ? Pentru că un anumit tip de băutură ajută la scăderea tensiunii arteriale sistoliice și diastolice,...

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...
Serviciul de email marketing furnizat de