Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de poluanți și toxine eliminată de această biomasă, potrivit unui studiu prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Societății Nord-Americane de Radiologie.
Aproximativ trei miliarde de persoane de peste tot din lume gătesc folosind biomasă, cea mai populară biomasă fiind lemnul. Poluanții proveniți de la gătitul cu biomasă duc la moartea a aproximativ 4 milioane de persoane anual, potrivit medicalxpress.com.
De-a lungul timpului, au fost derulate mai multe inițiative pentru a ajuta oamenii să treacă de la utilizarea combustibilului din biomasă la forme alternative, mai curate, precum gazul natural lichefiat. Totuși, constrângerile financiare, obișnuința și lipsa de informare sunt factori care determină miliarde de persoane de peste tot din lume să opteze pentru combustibilul din biomasă.
Impactul gătitului cu biomasă a fost cercetat de o echipă multidisciplinară condusă profesorul Eric A. Hoffman, de la Universitatea din Iowa, în colaborare cu o echipă de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Periyar Maniammai. Astfel, echipa a observat impactul pe care gătitul cu biomasă, comparativ cu cel cu gaz natural lichefiat, îl are asupra a 23 de persoane din Thanjavur, India.
Cercetătorii au măsurat concentrațiile de poluanți din case, iar apoi au studiat modul în care funcționează plămânii indivizilor, folosind teste tradiționale, precum spirometria. Ulterior, cercetătorii au apelat la tomografia computerizată pentru a face măsurători cantitative.
Analizele au arătat că persoanele care gătesc folosind lemn sunt expuse unei concentrații mai mari de poluanți și toxine decât cei care gătesc folosind gaz natural lichefiat. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care gătesc folosind lemn au o concentrație mai mare de aer blocat în plămâni, o condiție asociată cu bolile pulmonare.
„Aerul rămâne blocat atunci când o parte a plămânului nu reușește să schimbe aerul cu mediul, așa că următoarea dată când inspiri, nu primești suficient oxigen în acea regiune și, implicit, nu elimni dioxidul de carbon”, a explicat dr. Kizhakke Puliyakote.
În ciuda faptului că studiul s-a concentrat pe gătitul cu biomasă, descoperirile au implicații importante și în cazul altor expuneri la fumul provenit din biomasă, precum incendiile de vegetație.

Ştiri din .ro
România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Ce moștenim de la familia noastră
