x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Romani tristi pe harta fericirii

Studiu - Romani tristi pe harta fericirii

de Andrada Floria    |    02 Aug 2006   •   00:00

In Danemarca traiesc cei mai fericiti oameni de pe Pamant. Cel putin asa reiese din prima harta a fericirii, realizata de cercetatori de la Universitatea Leicester din Marea Britanie si publicata de BBC.

Click pt a mari imaginea
In Danemarca traiesc cei mai fericiti oameni de pe Pamant. Cel putin asa reiese din prima harta a fericirii, realizata de cercetatori de la Universitatea Leicester din Marea Britanie si publicata de BBC.

Daca sunteti in cautarea fericirii, ar trebui sa emigrati in Danemarca. Pentru ca aici oamenii sunt sanatosi, au venituri mari si acces la educatie. Acestia sunt parametrii dupa care s-a ghidat echipa lui Adrian White, psihosociolog in cadrul Universitatii din Leicester, atunci cand a realizat prima harta mondiala a fericirii. Dupa danezi, in topul fericirii se situeaza elvetienii si austriecii. Cei mai nefericiti oameni de pe pamant sunt locuitorii din Zimbabwe si Burundi (Africa). Romania se afla pe unul din ultimele locuri ale topului, nivelul de fericire a populatiei situandu-se aproape de limita negativa.

STUDIU. Pentru a efectua aceasta harta, cercetatorii britanici au chestionat 80.000 de persoane din 178 de tari. Harta si interpretarile ei au fost realizate pe baza informatiilor oferite de UNESCO, Organizatia Mondiala a Sanatatii, fundatia New Economics din Anglia si CIA.

CHESTIONARE. Intrebarile au vizat starea de sanatate a subiectilor, venitul pe cap de locuitor si nivelul lor de educatie.

"Locuitorii din tarile cu un sistem sanitar si de invatamant bine puse la punct, precum si cu un venit acceptabil au raspuns «Da» la intrebarea daca sunt sau nu fericiti", arata Adrian White. Harta modiala a lui White poate oferi de-a lungul timpului informatii cu privire la modificarile care apar in starea de fericire a popoarelor si la evenimentele care ar putea cauza aceste schimbari. "De asemenea, ar trebui remarcat faptul ca tarile cu un numar mare de locuitori nu sunt printre cele mai «fericite». Iar frustrarile lumii moderne legate de aspectul fizic si de cariera isi pun mai putin amprenta asupra fericirii oamenilor decat starea lor de sanatate", a subliniat Adrian White, realizatorul acestei harti.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă harta fericirii