x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapii anticancer

Terapii anticancer

de Magda Marincovici    |    02 Iun 2008   •   00:00
Terapii anticancer

Chicago. Cel mai important congres al cancerului. Peste 3.000 de specialişti din în­trea­ga lume îşi dau întîlnire anual la Chicago, în speranţa că vor putea învinge cancerul.

Chicago. Cel mai important congres al cancerului. Peste 3.000 de specialişti din în­trea­ga lume îşi dau întîlnire anual la Chicago, în speranţa că vor putea învinge cancerul.

 
În prezent, în lume, peste 10 milioane de persoane suferă de cancer. România se află pe primul loc în privinţa incidenţei cancerului de sîn. De asemenea, la noi sînt alarmante statisticile în pri­vinţa cancerului prostatei şi a cancerului pulmonar. Vestea încurajatoare este că, totuşi, în marile laboratoare se pun la punct noi terapii, noi metode care reuşesc să ţină din ce în ce mai bine sub control celula cancerului, să depisteze genele care predispun la cancer. Din ce în ce mai des se vorbeşte despre tratamente personalizate. În cele cinci zile de congres sînt prezentate aproximativ 4.300 de studii. Preşedintele So­cietăţii Americane de Oncologie Cli­ni­că, E. Davidson, a subliniat că sco­pul acestui congres este de a in­ven­taria beneficiile acestor studii pen­tru pacienţi. În ultimii ani, în majoritatea formelor de cancer au fost introduse noi terapii. La ediţia actuală a congresului, pe lîngă noile mo­lecule, secţiuni importante sînt consacrate îmbunătăţirii calităţii vie­ţii pacientului cu cancer, dez­­vol­tă­rii de noi teste de diagnosticare a bolii, de depistare mai precisă, per­fec­­ţionarea terapiilor non-medicamen­toase, cum ar fi chirurgia sau radioterapia.

 
MEDICAMENT. Astfel, congresul a luat în discuţie un medicament contra osteoporozei, Zometa. Acesta reduce cu 35% riscul recidivei de cancer la femeile aflate în perioada de premenopauză, afectate de cancer al sînului în faza precoce. Este concluzia primului studiu cli­nic pe un eşalon major care dovedeşte proprietăţile anticancer ale medicamentului. El este deja folosit contra metastazelor osoase şi os­teoporozei, boală caracterizată prin di­minuarea masei osoase. Medicamentul, pe lîngă faptul că împiedică pier­derea de ţesut osos la femeile care urmează un tratament hormonal contra cancerului de sîn, poate, de asemenea, să reducă probabilitatea reapariţiei tumorii, a declarat dr. Michael Gnant, profesor de chirurgie la Universitatea din Viena.

Dacă un al doilea studiu clinic va confirma aceste rezultate, cancerologii iau în calcul ca acest tratament să fie testat şi în cazul altor forme de cancer, care prezintă risc major de metastaze osoase, cum ar fi cancerul rinichiului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancer