x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ţigară sau copil?

Ţigară sau copil?

de Oana Antonescu    |    05 Iun 2008   •   00:00
Ţigară sau copil?

CONSECINŢE ● Mamă fumătoare, nou-născut în pericol
Cînd gravida îşi aprinde o ţigară nu fumează numai ea, ci şi bebeluşul din pîntece. Riscul de a naşte un copil cu greutate mică, cu malformaţii ar trebui să o oprească să mai fumeze.



CONSECINŢE ● Mamă fumătoare, nou-născut în pericol
Cînd gravida îşi aprinde o ţigară nu fumează numai ea, ci şi bebeluşul din pîntece. Riscul de a naşte un copil cu greutate mică, cu malformaţii ar trebui să o oprească să mai fumeze.

Femeile care nu renunţă la ţigări nici măcar în cele nouă luni de sarcină îşi pun în pericol atît sănătatea proprie, cît şi pe cea a bebeluşului nenăscut. În fumul de ţigară există peste 3.000 de substanţe nocive care afectează dezvoltarea fătului.

Bebeluşii mamelor fumătoare au o greutate mică la naştere şi din acest motiv pot avea mai multe probleme de sănătate. "La gravidele care fumează, nivelul oxigenului din ţesuturi este mai scăzut, ceea ce încetineşte dezvoltarea fătului. La acest risc se adaugă şi efectul de vasoconstricţie al nicotinei, care duce la o insuficientă irigare cu sînge a organismului, cu acelaşi efect asupra dezvoltării fetale", explică dr Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia din Bucureşti. Substanţele nocive din fumul de ţigară pot stagna la nivelul placentei, ceea ce produce îngroşarea ei. Din acest motiv este împiedicată trecerea oxigenului şi a substanţelor nutritive de la mamă la făt. Naşterea prematură este un alt risc la care se expun femeile care fumează în sarcină. "Fumatul poate cauza ruptura prematură a membranelor, iar naşterea prematură expune nou-născutul la complicaţii", explică dr Anca Simionescu.

Unele substanţe carcinogene, în special cele cu greutate mică, pot trece prin placentă, provocînd malformaţii, mai semnalează specialistul. Mai multe studii au arătat că substanţele din fumul de ţigară reprezintă o cauză a malformaţiilor cardiace, faciale, a malformaţiilor sistemului nervos central sau membrelor. Fumatul în timpul sarcinii creşte şi riscul de boli respiratorii şi moarte subită a nou-născutului.

MOMENT OPTIM. Cel mai bun moment de a renunţa la fumat este înainte de a concepe copilul. Însă chiar dacă sarcina nu a fost planificată, gravida are toate şansele să fie o mămică fericită dacă renunţă la fumat imediat cum a aflat că este însărcinată. Mamele care renunţă la fumat abia după primul trimestru de sarcină prezintă aproape aceleaşi riscuri precum femeile care fumează pe toată durata sarcinii, potrivit studiilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă