x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tiroida prea harnică

Tiroida prea harnică

de Florin Condurateanu    |    19 Dec 2008   •   00:00

Graşii şi grasele, care nu suportă să le cadă în cap vina de a avea multe kilogame peste normal, aruncă culpa în cârca glandelor.



"Am dereglări la glande, din cauza aia atârn prea greu la cântar". În realitate, în puţine cazuri, pentru excesul de greutate sunt vinovate glandele. De cele mai multe ori, pentru îngrăşare vina o poartă mâncarea multă din farfurie. Se zice că doar în vreo 10% dintre cazuri de obezitate motivul se află în dereglarea glandulară. Şi, cum atunci când e vorba de glande toată lumea e expertă în tiroidă, bineînţeles că tiroida este incriminată că îl face obez pe om. Tiroida este o glandă care menţine şi reglează metabolismul. Aşa că e firesc, între altele, să regleze şi greutatea omului, dar alături de alţi factori. Aşa că doritorii să slăbească trebuie să se gândească la meniurile lor şi să nu se amăgească că ei nu sunt de vină cu pofta de mâncare şi că în lanţuri trebuie pusă vreo glandă. Dar să vedem ce semne dă tiroida când secretă prea mulţi hormoni şi ce semne dă când secreţia tiroidiană este prea săracă. Lămureşte aceste aspecte asist. univ. dr Monica Gheorghiu, endocrinolog important de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Funcţionarea peste limitele normale de secreţie a tiroidei se numeşte hipertiroidie. Simptomele excesului de secreţie a tiroidei sunt următoarele: hipertiroidianul are tremurăruri ale extremităţilor corpului, slăbeşte, slăbeşte chiar uşor, are o transpiraţie abundentă chiar în stare de repaus.
Dar toate aceste simptome nu sunt specifice hipertiroidiei, ele se întâlnesc, de exemplu, şi într-o afecţiune psihiatrică, în nevroza anxioasă. Deci şi în nevroza anxioasă omul slăbeşte uşor, îi tremură extremităţile corpului, are transpiraţii abundente. Dar în cazul hipotiroidiei, în plus la aceste manifestări se adaugă rapid şi lipsa somnului.
Dintre cauzele hipertiroidiei, cea mai importantă este boala Basedoff, boală tiroidiană, caracterizată prin ochi bulbucaţi, guşă mărită, însă fără noduli. O altă cauză de hipertiroidie este guşa cu mai mulţi noduli în ea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă