x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratament nou în infarct

Tratament nou în infarct

de Magda Marincovici    |    21 Mar 2008   •   00:00
Tratament nou în infarct
Sursa foto: stockexpertcom /

Profesorul Antoine Lafont, cardiolog la Spitalul “Georges-Pompidou” din Paris, explică într-un interviu acordat revistei ParisMatch o nouă tehnică de tratare a infarctului de miocard.

Profesorul Antoine Lafont, cardiolog la Spitalul “Georges-Pompidou” din Paris, explică într-un interviu acordat revistei ParisMatch o nouă tehnică de tratare a infarctului de miocard.

 

Infarctul de miocard presupune două aspecte: rapiditate cu care pacientul este îngrijit medical şi artera afectată. “Fiecare minut câştigat reduce riscul de deces”, reaminteşte prof. dr. Antoine Lafont. Dacă este vorba de o arteră corona­riană principală, atunci vorbim de un infarct major, cu consecinţe severe. Tratamentele clasice în cazurile severe constau în injectarea intravenoasă a unui anticoagulant puternic, menit să elimine cheagul care obturează artera. Dar acest proces nu se declanşează imediat şi în 1 din 2 cazuri survine o complicaţie hemoragică cerebrală. În aceste situaţii, este foarte importantă dotarea tehnică pentru a putea efectua angioplastia coronariană.

Această tehnică presupune câ­te­va etape: montarea în artera inimii bolnavului a unui cateter introdus prin artera radială sau femurală; injectarea unei substanţe de contrast pentru identificarea zonei afectate; introducerea în acest cateter a unui ghid metalic foarte fin, subţire, care trece prin cheagul de sânge; restabilirea fluxului sangvin.

 

TEHNICĂ. Prin această teh­nică este salvată viaţa pacientului, întrucât inima este din nou alimentată cu sânge. Profesorul Antoine Lafont spune că recidiva poate fi provocată de fragmentarea cheagului. Aceste fragmente pot obtura la rândul lor artere secundare. Şi prin angioplastia tradi­ţio­nală există riscul de a se provoca miniin­farcte. Vorbim de calitate a tratamentului sub aspectul desfun­dării arterei principale într-un timp record şi în pri­vinţa refacerii fluxului sangvin.

Cel mai recent, dar şi cel mai com­plet studiu privitor la avantajele tromboaspirării în infarctul de miocard a fost realizat de echipa profesorului Felix Sijistra din Olanda. În studiu au fost incluşi 1.000 de pa­cienţi care au fost împărţiţi în două grupe. Pacienţii din prima grupă au fost supuşi angioplastiei standard, iar cei din a doua au bene­ficiat suplimentar de aspirarea cheagului de sânge. S-a demonstrat că, atunci când cheagul este fragmentat, riscul de mortalitate nu poate fi neglijat (5,2%), el putând fi redus la jumătate prin tromboaspirare. Rata com­pli­ca­ţii­lor sau înregistrarea unui nou in­farct se reduce cu aproximativ 31%. Noua tehnică ar putea îmbunătăţi pronosticul pacienţilor, cu condiţia ca ei să beneficieze de asistenţă me­di­cală în primele 12 ore de la infarct.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă