x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Traumatisme ale mandibulei

Traumatisme ale mandibulei

18 Oct 2005   •   00:00

Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare sunt reprezentate de o serie de afectiuni adesea dureroase, ce intereseaza atat articulatia, cat si musculatura aferenta acesteia, ce controleaza diversele miscari ale mandibulei: vorbitul, mestecatul etc.

LA STOMATOLOG
Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare sunt reprezentate de o serie de afectiuni adesea dureroase, ce intereseaza atat articulatia, cat si musculatura aferenta acesteia, ce controleaza diversele miscari ale mandibulei: vorbitul, mestecatul etc. Numarul exact al persoanelor care prezinta una dintre aceste afectiuni nu este cunoscut, dar s-a observat statistic faptul ca persoanele de sex feminin afectate sunt in numar dublu fata de cele de sex masculin.

Articulatia temporo-mandibulara


Ce este articulatia temporo-mandibulara?
Articulatia temporo-mandibulara reprezinta conexiunea dintre mandibula si osul temporal, os ce este situat in partea laterala a cutiei craniene. Veti putea percepe aceasta articulatie prin simpla plasare a degetelor in fata conductului auditiv extern si efectuarea unei miscari de deschidere-inchidere a gurii. In momentul efectuarii unei miscari de deschidere, extremitatile rotunjite ale mandibulei, numite condili, gliseaza pe niste suprafete concave plasate in osul temporal, iar in momentul inchiderii cavitatii bucale, acesti condili aluneca in pozitia lor initiala.

Pentru a evita ca aceste doua suprafete osoase sa se frece una de cealalta in timpul acestor miscari, fapt ce ar duce la o uzura rapida insotita de dureri, intre cele doua suprafete se gaseste un disc cu rol de tampon, ce absoarbe variatiile de presiune din timpul masticatiei.

Traumatisme


Principalele afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM) pot fi impartite in trei categorii:

1. Tulburari ale musculaturii ATM
– sunt caracterizate de aparitia durerii la nivelul muschilor ce controleaza miscarile mandibulei.

2. Traumatisme ale ATM
– sunt reprezentate in principal de traumatismul discului intraarticular sau producerea unei luxatii, de dislocari ale articulatiei sau chiar de o fractura la nivelul condilului mandibular.

3. Afectiuni inflamatorii sau degenerative ale ATM, cum ar fi artritele (infectioase, reumatoide, degenerative).

Printre cauzele ce duc la aparitia acestor afectiuni putem enumera:
Bruxismul – persoanele care "scrasnesc" dintii in timpul noptii sunt foarte predispuse la astfel de afectiuni. Pentru prevenirea aparitiei unei disfunctii a ATM este recomandat ca aceste persoane sa poarte pe timpul noptii niste gutiere de protectie, confectionate in laboratorul de tehnica dentara.

Diverse traumatisme, de exemplu o lovitura puternica aplicata la nivelul barbiei, vor transmite la nivelul discului intraarticular o presiune foarte mare ce poate produce leziuni serioase la acest nivel sau, chiar mai grav, fractura condilului mandibular.

SIMPTOMATOLOGIE. Simptomul predominant este durerea. Aceasta este insotita uneori de limitari sau blocari ale miscarilor in articulatie, pocnituri ale articulatiei, oboseala muschilor articulatiei, perceperea de catre pacient a unei modificari majore in timpul muscaturii. Secundar, pot aparea dureri de cap, de urechi, ameteala. Tratamentul acestor afectiuni este in general unul complex si nu se poate obtine recuperarea integrala in 100% din cazuri. Tratamentul presupune, dupa caz, terapie medicamentoasa in vederea obtinerii unei relaxari musculare si a eliminarii stresului, o serie de exercitii speciale in vederea obtinerii unei relaxari musculare si a eliminarii stresului, alta serie in vederea imbunatatirii mobilitatii articulare, iar alteori tratament chirurgical (diverse traumatisme, fracturi, perforari ale discului).

OCLUZIE DEZECHILIBRATA. Ocluzia sau "muscatura" poate fi dezechilibrata din mai multe motive:
– persoana respectiva a pierdut in timp unul sau mai multi dinti, iar dintii ramasi au migrat, ducand la aparitia unui dezechilibru ocluzal. De aceea, este bine ca toate edentatiile sa fie protejate la timp;
– toti pacientii care necesita tratament ortodontic au, prin definitie, ocluzia dezechilibrata;
– dezechilibrarea ocluziei poate fi indusa si de medicul stomatolog, prin realizarea unor lucrari protetice sau a unor obturatii neechilibrate ("inalte"). In aceste situatii, ele trebuie obligatoriu refacute.

STIRI
DETARTRAJ. Parodontopatia (afectiunile tesuturilor de sustinere a dintilor: gingie, os alveolar) este destul de frecventa in Romania, intalnindu-se la aproximativ 60%-70% din populatie. Prof. dr. Horia Dumitriu, din cadrul Comitetului Stiintific al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, arata ca spalatul pe dinti nu este suficient pentru prevenirea parodontozei: "Poti sa te speli pe dinti chiar si de 30 de ori pe zi, pentru ca tartrul tot se depune in santurile dintre dinti. De aceea, recomand ca in toate situatiile, chiar si de sanatate gingivala aparenta, lumea sa se prezinte la medic pentru detartraj".

GRAVIDE. Femeile insarcinate care sufera de parodontoza prezinta un risc mai ridicat de a naste inainte de termen decat gravidele care nu au probleme cu dantura. Asta sustin cercetatorii americani in urma unui studiu efectuat pe 1.021 de femei care asteptau un copil, dintre care 13% sufereau de parodontoza moderata sau severa. 18% dintre femeile cu afectiuni gingivale au nascut prematur, acest procent fiind de doua ori mai mare decat in cazul femeilor cu gingii sanatoase.

ATA DENTARA. Folosirea atei dentare este o parte foarte importanta a curatarii dintilor, deoarece ajuta la indepartarea placii bacteriene care se instaleaza in santurile dintre dinti. Ea trebuie utilizata dupa recomandarile medicului si astfel se previne sau se intarzie aparitia parodontozei. A te spala pe dinti fara sa folosesti si ata dentara este ca si cum ti-ai spala doar 65% din corp. Restul de 35% ramane necuratat. Asociatia Dentistilor din Statele Unite recomanda utilizarea atei dentare cel putin o data pe zi.
×
Subiecte în articol: afectiune