x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tuberculoza este o boala vindecabila

Tuberculoza este o boala vindecabila

01 Oct 2004   •   00:00

Tuberculoza nu este numai o boala a saraciei, orice persoana se poate infecta cu bacilul Koch, microbul care cauzeaza boala. Ceea ce trebuie sa retinem este ca, daca diagnosticul si tratamentul sunt corecte, tuberculoza este perfect vindecabila.

STELUTA INDREI

Romania este printre primele patru tari din Europa din punct de vedere al incidentei tuberculozei (TB). Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in Romania sunt raportate zilnic cinci cazuri noi de TB la copii, 82 de cazuri noi la adulti si cinci decese din aceasta cauza. TB afecteaza in principal populatia activa a tarii, inregistrandu-se aproape 400 de bolnavi cu TB la 100.000 de locuitori cu varsta cuprinsa intre 45-49 de ani. "Tuberculoza este inca o problema prioritara de sanatate in Romania, iar educatia populatiei, in sensul cunoasterii ce inseamna, cum se raspandeste, cum se previne tuberculoza, este absolut esentiala. Un bolnav de tuberculoza nu este un sacrificat, el se poate vindeca in conditiile in care urmeaza tratamentul corect", afirma prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta."

STRATEGII. In aceste conditii, Institutul "M. Nasta", unitatea centrala in cadrul politicii nationale de lupta impotriva tuberculozei, coordoneaza Programul National de Control al Tuberculozei, care respecta recomandarile OMS. Din martie 2004, s-a infiintat in cadrul institutului Unitatea de Implementare a Proiectelor cu finantare de la Fondul Global de Combatere a SIDA, tuberculozei si malariei. Aceasta unitate va derula in urmatorii 2 ani proiecte de dezvoltare a sistemului sanitar romanesc in scopul depistarii precoce si tratarii corecte a cazurilor de tuberculoza, activitati finantate cu circa 15 milioane de dolari (suma a fost acordata de Fondul Global). Controlul tuberculozei este o prioritate nationala si mondiala, iar in tara noastra au fost stabilite anumite strategii pentru scaderea incidentei tuberculozei. Aplicarea strategiei DOTS (tratament sub directa observare) a OMS este unul dintre elementele importante in tinerea sub control a tuberculozei.

TRATAMENT. Un bolnav de TB, fara complicatii, care urmeaza constiincios tratamentul se vindeca dupa 6 luni. Intr-adevar, este un tratament foarte greu de suportat si din aceasta cauza multi pacienti abandoneaza medicamentele imediat dupa ce observa ca se simt mai bine, aceasta fiind cea mai mare greseala, semnaleaza dr. Iulia Husar de la Institutul "M. Nasta". In primele doua luni, pacientul urmeaza tratamentul in spital, iar pe parcursul urmatoarelor patru luni el vine de trei ori pe saptamana la dispensarul teritorial sau la medicul de familie pentru a-si lua medicamentele. La primele doua saptamani dupa primul tratament, bolnavul nu mai raspandeste microbi. De aceea sunt atat de importante depistarea si tratarea bolnavilor.

In Romania, 80% din cazurile de TB sunt tratate cu succes. Problemele sunt reprezentate de recidivele bolii, care sunt cauzate de abandonarea tratamentului (7%) sau de esecuri (5%). Tot o problema sunt si cei 800-1.000 de bolnavi cu tuberculoza multidrog rezistenta la principalele medicamente anti-TB.

O AFECTIUNE PARSIVA

Tuberculoza este o boala infectioasa straveche, care a fost depistata inclusiv in mumiile egiptene. TB se transmite prin aer. Atunci cand un pacient tuseste sau stranuta, el elimina picaturi mici de saliva care contin microbi ce se imprastie in aer. Un bolnav de tuberculoza netratat poate infecta intr-un an 11 alte persoane cu bacilul Koch. TB este o boala parsiva, pentru ca nu prezinta simptome caracteristice si mai ales nu doare, durerea fiind principalul semn care determina pacientul sa mearga la medic. Daca o persoana tuseste persistent, slabeste, uneori are febra mica sau transpiratii nocturne si daca expectoreaza purulent sau cu sange, atunci trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Examinarea la timp previne formele grave si imbolnavirea altei persoane.
×