x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vederea dubla

22 Iun 2004   •   00:00

Profesor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice, spune ca unul dintre cazurile care au impresionat mult a fost si acela al unei studente la stomatologie, care nu fusese supusa in copilarie exercitiilor impotriva strabismului, nici nu purtase ochelari si, cochetarie fireasca, pentru estetica, isi operase strabismul la 23 de ani.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Operatia ii aliniase ochii, dar nu umblase la cauze, asa ca ea vedea dublu. Era disperata, incerca sa plombeze un dinte, dar il vedea in dublu exemplar si era obligata sa inchida un ochi, asa ca studenta se ruga la Dumnezeu sa-i revina strabismul, numai sa scape de vederea dubla. Deci, copilul foarte mic trebuie dus la oftalmologie pentru a constata daca strabismul lui nu este datorat unor leziuni, i se observa fundul de ochi si cu refractometrul se stabileste daca sugarul nu are vreun viciu de refractie.

In miopie, ochii fug in afara, iar in caz de hipermetropie, ochii aluneca spre nas. Un strabism foarte mare se poate opera la copilul mic. Daca strabismul nu este asa de mare, se poate astepta varsta de 2 ani, la care incep exercitiile de gimnastica oculara, iar micutul poate purta si ochelari. Cu aceste doua masuri, multi copii cu strabism il corecteaza fara sa mai fie nevoie de operatie. Daca nu se corecteaza la timp strabismul, copilul nu va vedea bine cu ochiul strabic si se va dezobisnui sa priveasca cu el, ajungandu-se la ambliopie, la scaderea chiar si pana la zero a vederii. Corectarea si recuperarea unui ochi ambliop, care s-a dezobisnuit sa vada, se poate face doar pana la 6 ani, apoi nu se mai poate face nimic.

Responsabilitatea parintilor este de a urma acele prescriptii ale oftalmologului, ani de zile copilul sa faca gimnastica oculara si sa poarte ochelari. Altfel, cu ambliopie, cu un ochi care nu vede, copilul nu va putea aprecia distantele, vederea nu mai este binoculara si nu va putea conduce niciodata masina, nu va putea imbratisa anumite profesii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă