x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 26 august 2004

VIATA SANATOASA/Info - 26 august 2004

26 Aug 2004   •   00:00
TABAGISMUL ATACA INIMA. Fumatul ataca inima, iar acest lucru este valabil si pentru persoanele sub 40 de ani, care risca de cinci ori mai mult decat un nefumator sa sufere o criza cardiaca. Avertismentul vine de la epidemiologul finlandez Markku Mahonen si de la colegii acestuia, al caror studiu a fost publicat marti de revista britanica Tobacco Control.

Acest studiu a permis inventarierea a peste 22.000 de cazuri de stop cardiac. Studiul a aratat ca 80% dintre persoanele intre 35 si 39 de ani care au avut un infarct erau fumatori.

HIPERTENSIUNEA IN SUA. Aproximativ 65 de milioane de persoane, adica un adult din trei, sufera in Statele Unite ale Americii de hipertensiune, conform unor cifre oficiale, care arata o deteriorare clara a starii de sanatate a populatiei in ultimii zece ani, transmite AFP.

Precedentul studiu guvernamental, realizat intre 1988 si 1994, arata ca 50 de milioane de adulti sufereau de hipertensiune.

In cursul ultimilor zece ani, procentul a crescut cu aproape 8%.

In cifre absolute, totalul cazurilor este in crestere cu 30%. Hipertensiunea este un factor de risc cardiovascular major, crescand probabilitatea producerii unui accident cardiac sau a unui atac cerebral.

De asemenea, ea poate determina aparitia problemelor renale. Cifrele provin de la Biroul de Recensamant American si de la alte surse din domeniul sanatatii publice.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă