x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 26 mai 2004

VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 26 mai 2004

26 Mai 2004   •   00:00

Fii sigur de inima ta

Pentru facilitarea accesului la tratament modern a pacientilor hipertensivi sau cu insuficienta cardiaca cronica Berlin Chemie/Menarini a initiat, impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, programul social „Fii sigur de inima ta!". Prin acest program de peste 300.000 de euro se vine in sprijinul autoritatilor medicale in efortul de imbunatatire vietii cardiacilor. Tara noastra este pe locul al treilea in Europa la rata standard a mortalitatii cardiovasculare, cu 730 de decese la 100.000 de locuitori fata de media Europei de 483/100.000. Insuficienta cardiaca cronica este o boala care atinge 10 milioane de europeni, dintre care doar jumatate supravietuiesc, in urmatorii patru ani, aceasta afectiune devenind o problema de sanatate publica in Romania.

Ziua copiilor, in dificultate

In premiera, in tara noastra, Fundatia Renasterea alaturi de alte structuri au luat initiativa sarbatorii la 25 mai a Zilei internationale pentru copiii disparuti si exploatati. Ca urmare a acestei intiative se vor infiinta un Centru National pentru copiii aflati in aceste situatii-limita, a unui ONG de utilitate publica, se va crea o linie telefonica nationala gratuita (tip hot-line) de semnalare a cazurilor de copii aflati in astfel de situatii.

Prea multa sare

Romanii consuma de cinci ori mai multa sare decat cantitatea recomandata de medici. Astfel, in medie, romanii consuma 30 de grame de sare, in timp ce medicii ne sfatuiesc sa nu depasim 5-6 grame zilnic. Prof. dr. Marius Vintila, sef de clinica la Spitalul „Sf. Pantelimon", mai avertizeaza ca suferinzii de hipertensiune (tensiune peste 14/9) trebuie sa se incadreze in aceste recomandari.

Insuficienta cardiaca

Persoanele cu insuficienta cardiaca vor beneficia de o noua terapie. Potrivit unui protocol dintre producator si CNAS, orice cumparator al medicamentului Nebilet cu reteta compensata primeste 14 tablete suplimentar.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă