x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul, dusman al cuplului

Virusul, dusman al cuplului

de Magda Marincovici    |    29 Oct 2005   •   00:00
Virusul, dusman al cuplului

Herpesul genital este una dintre infectiile cu transmitere sexuala cele mai frecvente. Potrivit specialistilor, acest virus este la orginea disconfortului sexual si evident al deteriorarii calitatii relatiei de cuplu.

Doar in 10% dintre cazuri, herpesul genital este insotit de simptome. In aceste cazuri, sunt acuzate dureri severe in zona genitala, asociate cu febra, dureri de cap si dureri abdominale.

DIAGNOSTIC. Medicul specialist este singurul in masura sa precizeze diagnosticul de herpes genital. Si aceasta deoarece, aceasta boala poate fi usor confundata cu alte infectii care afecteaza organele sexuale (micoze, infectii urinare, alte boli cu transmitere sexuala).

Pentru a afla daca esti purtator al virusului herpetic sunt doua metode: prelevare de secretii din zona sau analiza a sangelui. Importanta este consultarea specialistului imediat dupa aparitia simptomelor, adica inainte de aparitia leziunii dureroase, a iritatiilor, a oricarui disconfort genital, deoarece orice intarziere poate impiedica stabilirea diagnosticului si a tratamentului.

MODUL DE TRANSMITERE. Primul contact al organismului cu virusul herpesului genital se produce in timpul actului sexual, cu sau fara penetrare. Unul dintre parteneri prezinta leziuni herpetice in zona genitala sau este purtator al virusului fara simptome.

SEX ORAL. In cazul herpesului bucal si al sexului oral, situatia se complica. Deoarece herpesul de pe buzele unui partener poate fi la originea infectiei dobandite de celalalt partener. Intre 1% si 30% de cazuri de herpes sunt asociate cu sexul oral.

SFATUL MEDICULUI. Specialistul nostru, medicul Vasile Benea, ne recomanda sa nu consideram herpesul genital o boala "rusinoasa". Este gresita aceasta atitudine, mai ales ca sunt cazuri cand partenerul poate transmite virusul fara a sti nici macar el ca este purtator. Importanta este consultarea specialistului si nu ignorarea simptomelor. Specialistul va asigura confidentialitate si recomandarile necesare pentru a reduce la minimum pericolul. Respectarea tratamentelor prescrise de specialist limiteaza intensitatea durerilor, frecventa crizelor, reducerea riscului de contagiozitate. Cu cat tratamentul este administrat mai rapid, cu atat actiunea asupra virusului este mai eficienta.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă