x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vitamina C, antiinflamator si antireumatic eficient

Vitamina C, antiinflamator si antireumatic eficient

01 Sep 2004   •   00:00

Bolile reumatice cuprind o varietate foarte larga de afectiuni inflamatorii ale articulatiilor mici si mari, cu reducerea mobilitatii zonelor afectate - pana la manifestari foarte grave de anchiloze.

DR. STEFAN MANEA

Incidenta afectiunilor reumatice este diferita in raport cu sexul, poliartrita afectand cu predilectie femeile, iar spondilia anchilozanta este mai frecventa la barbati.

Factorii de risc sunt numerosi, dintre cei mai importanti fiind: sursele infectioase antecedente, expunerea la toxice si alergeni alimentari si varsta (peste 55 de ani, incidenta creste de 2-5 ori in comparatie cu varsta adulta).

Prevenirea reumatismului trebuie sa aiba in vedere reducerea factorilor de risc, dar si sustinerea organismului prin suplimente nutritive cu vitamina C si antioxidanti, inainte de varsta critica.

Monitorizarea unui mare lot din populatie in cadrul unei cercetari recente pe o perioada de 14 ani a demonstrat ca la bolnavii de reumatism nivelul sanguin de antioxidanti (vitamina C, B - caroten etc.), ca si numarul de leucocite erau inferioare in comparatie cu subiectii sanatosi.

Vitamina C, activa in general numai intr-un complex fitoterapic bogat in bioflavone (cum este preparatul Flavovit C, comprimate oblong), participa la sinteza colagenului si la formarea testului conjunctiv, de starea carora este conditionata sanatatea articulatiilor, inclusiv a cartilajelor si tendoanelor.

Vitamina C exercita si alte functii in prevenirea si tratarea reumatismului:
  • antioxidanta contra peroxizilor si radicalilor liberi;
  • antiinflamatoare, prin inhibarea producerii mediatorilor de inflamatie, dar si de stimulatoare a imunitatii celulare.

    Necesarul zilnic nutritional de vitamina C pentru adult este de minimum 30 mg, iar pentru perioada sarcinii - de minimum 60 mg. Necesarul creste foarte mult in stari de boala. De exemplu, doza terapeutica de vitamina C pentru afectiuni reumatice este de 1 g pe zi, ceea ce reprezinta 2 comprimate de 500 mg pe zi (dupa mese) din preparatul Flavovit C.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina