x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vitamina C reduce riscul bolilor genetice

Vitamina C reduce riscul bolilor genetice

06 Iul 2004   •   00:00

Vitamina C este utila in combaterea unor boli genetice.

Beneficiile oferite de vitamina C pentru protejarea sanatatii par sa nu fie epuizate. Deoarece o proprietate noua a acestei vitamine a fost descoperita recent. O echipa de cercetatori francezi din cadrul institutului INSERM din Marsilia, condusa de profesorul Michel Fontes, demonstreaza ca vitamina C este eficienta in lupta contra bolilor genetice, in principal contra bolii lui Charcot-Marie-Tooth. Aceasta boala de natura ereditara se manifesta sub forma unei degenerescente la nivelul nervilor care atrage dupa sine atrofierea muschilor picioarelor incepand cu varsta de 30 de ani. Boala evolueaza si treptat paralizeaza si muschii bratelor.

Rezultatele sunt incurajatoare. Dozele mari de acid ascorbic (un alt nume al vitaminei C) limiteaza considerabil evolutia ciudatei boli. Mai mult, vitamina provoaca o ameliorare vizibila a starii de sanatate a soriceilor care prezentau deja simptomele bolii. Evident, cercetatorii extind testarea vitaminei C in cazurile bolii lui Charcot la om. Ei vor stabili dozele, eficienta si eventualele efecte secundare ale administrarii de vitamina C. (Steluta Indrei)

CALITATI

Potrivit studiilor, vitamina C diminueaza oboseala, previne aparitia cataractelor, accelereaza cicatrizarea ranilor, creste capacitatea respiratorie, amelioreaza imunitatea, diminueaza severitatea racelilor, guturaiului si gripei, previne pneumoniile in special in cazul persoanelor varstnice. Ultimele studii arata ca vitamina C imbunatateste calitatea spermei. Sursa principala de vitamina C o reprezinta legumele si fructele - cele mai bogate fiind kiwi si citricele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina