x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Schizofrenia, diagnosticată în doar 60 de secunde

Schizofrenia, diagnosticată în doar 60 de secunde

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2023   •   07:20
Schizofrenia, diagnosticată în doar 60 de secunde
Sursa foto: Hepta

Modul în care se mișcă ochii ar putea dezvălui mult mai mult decât credem. O echipă de cercetători a descoperit că anumite anomalii ale mișcării ochilor ar putea fi un biomarker pentru simptomele pozitive și cognitive ale schizofreniei.

Datorită inteligenței artificiale, au obținut o acuratețe de 85% în diagnosticare cu doar 60 de secunde de înregistrări ale mișcărilor ochilor, scrie Futuro.

Potrivit dcnews.ro, schizofrenia este o tulburare psihotică complexă. Se caracterizează prin simptome pozitive (halucinații, iluzii), negative (absența funcționării normale) și deficite cognitive. Aceste simptome sunt legate de modificări structurale și funcționale ale circuitului cortico-subcortical-cerebelos. Prin urmare, echipa a analizat mișcarea ochilor, care este strâns legată de aceste modificări și de procesele cognitive.

Echipa de cercetare condusă de dr. Wang Wei de la Academia Chineză de Științe a prezentat rezultatele unui studiu efectuat pe 300 de pacienți (140 cu schizofrenie la prima manifestare și 160 subiecți sănătoși).

Rezultate uimitoare

Există patru componente cele mai observate în studiu.

1. Pacienții cu schizofrenie au avut mai multe mișcări verticale ale ochilor și o deviere verticală mai mare mișcărilor orizontale.

2. În al doilea rând, mișcările oculare ale pacienților au avut durate mai lungi, viteze de vârf mai rapide și amplitudini mai mari decât subiecții sănătoși.

3. În al treilea rând, analizând cu atenție abilitățile cognitive ale pacienților cu schizofrenie, cercetătorii au descoperit că durata mai lungă a mișcărilor orizontale a ochilor a fost asociată cu performanțe cognitive mai scăzute. În special, deficite de atenție sau vigilență și deficite în viteza de procesare a informațiilor.

4. În al patrulea rând  deviația verticală mai mare a mișcărilor orizontale a fost asociată cu o severitate mai mare a simptomelor.

Un viitor promițător pentru diagnosticul de schizofrenie

Rezultatele acestui studiu sunt extrem de interesante. Ele sugerează că mișcările oculare ar putea fi un biomarker ușor de obținut pentru simptomele  cognitive și pentru diagnosticul complementar al schizofreniei.

Această constatare ar putea avea implicații semnificative pentru diagnosticarea precoce și identificarea persoanelor cu risc. Pe scurt, ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora.

×
Subiecte în articol: schizofrenie diagnostic 60 secunde