Cand vine vorba despre alimentatie si diete „folclorul” este bogat. Ba ca nu e bine sa mananci ceva, ba ca, dimpotriva, e foarte sanatos. Mituri urbane pe care site-ul Yahoo Shine le-a luat la verificat. Sa le vedem pe cele mai cunoscute:
1. Apa slabeste
FALS, daca iei propozitia ad-litteram. Consumand mai multe pahare de apa in plus pe zi – fara sa intervii si la continutul alimentatiei tale – nu vei slabi pur si simplu. Totusi, studiile arata ca daca bei regulat apa inainte de masa, vei manca mai putin. Ceea ce va conduce la o scadere a greutatii. Atentie! Vorbim de apa, nu de sucuri, care, in opinia multora, sunt sinonime cu lichidele. Gresit.
2. Faina alba are substante toxice
FALS. Faina alba este, intr-adevar „curatata” cu niste substante chimice, insa acestea sunt verificate de organele abilitate si nu sunt periculoase pentru organism. Faina alba este de fapt saracita de fibre, magneziu si vitamina E in urma procesului de „albire”.
3. Morcovii imbunatatesc vederea
FALS. Vitamina A continuta de morcovi este foarte importanta pentru sanatatea ochilor. Acest lucru nu inseamna insa ca va veti imbunatati vederea, ci doar o veti mentine. La fel de buni pentru vedere sunt si cartofii dulci, spanacul si dovleacul.
4. Cartofii prajiti fac cosuri
FALS. Nu mancatul de cartofi praijti in sine duce la aparitia cosurilor, ci grasimea de pe degete care ar putea ajunge pe fata. Studiile releva ca anumite uleiuri vegetale, in contact cu pielea, pot agrava o accnee deja existenta. Asa ca aveti grija sa va stergeti temeinic pe maini dupa ce ati mancat ceva cu grasimi si evitati sa duceti mana pe fata inainte de a va curata.
5. Zaharul cauzeaza diabet
FALS. Zaharul nu este direct responsabil de declansarea diabetului, asa cum este fumatul de aparitia cancerului. De fapt, zaharul duce la ingrasare, iar ingrasarea sporeste riscul de aparitie a diabetului. Pentru a fi feriti de aceasta boala supravegheati-va atent greutatea corporala, consumati alimente bogate in fibre (care au rol de reglare a glicemiei) si renuntati la sucurile indulcite.
6. Mancatul seara ingrasa
FALS. Consumul mare de calorii ingrasa. Indiferent de momentul zilei, dar cu precadere daca este seara. In plus, sunt oameni care mananca dupa lasarea intunericului nu pentru ca le-ar fi foame, ci din plictiseala, din recompensa dupa o zi grea de munca sau pur si simplu din cauza obiceiurilor proaste dobandite de-a lungul anilor (sursa sfatulparintilor.ro).