x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Afecțiunea de care suferă 33% dintre femeile din România. Semnale de alarmă

Afecțiunea de care suferă 33% dintre femeile din România. Semnale de alarmă

de Redacția Jurnalul    |    22 Mar 2024   •   22:30
Afecțiunea de care suferă 33% dintre femeile din România. Semnale de alarmă

Circa 33% dintre femeile din România suferă de deficit de fier, potrivit medicilor. Principala cauză este alimentația.

Afecţiunea de care suferă 1 din 3 românce. Multe tinere află că o au atunci când rămân gravide

Româncele nu sunt din fier. Una din trei femei are deficit de fier şi nu ştie. Este concluzia la care au ajuns medicii de familie şi hematologii. Alimentaţia greşită este principala cauză. Lipsa de fier se poate corecta, însă nu cu suplimente luate după ureche. Specialiştii avertizează că surplusul poate duce la complicaţii grave. 

Zilnic vedem pe stradă, la muncă sau chiar în familie, cel puţin o femeie care nu are suficient fier în organism.  

Eva Cristescu, medic de familie: Sunt niște persoane cu o paloare mai mare a pielii dar și a sclerelor zicem noi, albul ochiului este palid și se simt obosite, fără vlagă, au eventual și amețeli din vreme în vreme. Genul acesta de simptome te pot duce cu gândul la o anemie.

Aceste simptome înseamnă o posibilă anemie. Lipsa de fier împiedică organismul să producă hemoglobină, responsabilă pentru transportul oxigenului în întreg corpul.  

Femeie: Chiar am în general amețeală, chiar și acum iau pentru că m-a acoperit cu dureri umărul și iau foarte multe pastile.

Cei care ignoră primele semnale că e ceva în neregulă în corp, ajung la spital cu complicaţii. Medicii de la Spitalul Colentina din Capitală, de exemplu, spun că există cazuri unde a fost nevoie inclusiv de perfuzii.

Daniela Georgescu, şef secţie hematologie Spitalul Colentina: Nu anemia în sine reprezintă o urgență, ci cauza care a dus la apariția anemiei. Se începe cu corecția deficitului de fier.

Cum află femeile tinere că suferă de anemie

Cele mai multe tinere află că au deficit de fier atunci când rămân gravide. Conform OMS, anemia apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate. 

Erna Stoian, medic ginecolog: Ţin diete stricte și nu consumă suficentă carne, suficiente ouă, legume cu frunze verzi. Apare pulsul crescut, tahicardia care în timp poate să ducă la mărirea cordului și insuficiență cardiacă.

În plus dezvoltarea normală a fătului, dar și evoluția sarcinii poate fi afectată. Cea mai mare greşeală pe care o fac româncele este să ia suplimente fără prescripţie. Pot avea afecţiuni, fără să ştie, care sunt agravate de surplusul de fier.

Daniela Georgescu, şef secţie hematologie Spitalul Colentina: În afară de betatalasemie mai sunt și alte boli genetice care pot să ducă la surplus de fier.

Depistarea deficienței de fier poate fi aflată din trei analize de sânge - emoglobina, sideremia și feritina serică. Acestea sunt decontate integral de CNAS:

Singura metodă de prevenție este testarea periodică a nivelului de fier din organism, spun medicii, plus o alimentaţie echilibrată, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: afectiune femei gravida