x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Articulatiile membrelor inferioare

Articulatiile membrelor inferioare

de Oana Antonescu    |    10 Ian 2006   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Membrele inferioare au in structura lor un numar foarte mare de articulatii, al caror rol este esential in pozitia ortostatica si in locomotie.
In zona bazinului, intre osul coxal si cel sacral se afla articulatia sacroiliaca. Desi miscarile ei sunt reduse, aceasta articulatie asigura mobilitatea bazei osului sacral. In structura acestei articulatii intra o capsula articulara si mai multe ligamente, principalele fiind ligamentele sacroiliace interosoase. Tot in zona bazinului se afla si simfiza pubiana, care articuleaza cele doua oase coxale. Elementele care realizeaza aceasta simfiza sunt discul interpubian (un fibrocartilaj) si cinci ligamente. Mobilitatea bazinului este asigurata si de membrana obturatorie, o formatiune fibroasa care acopera canalul obturator.

Intre osul coxal si femur se afla articulatia coxofemurala, care este capabila sa realizeze miscari in toate planurile, fiind la fel de flexibila ca si articulatia umarului. Ea este compusa dintr-o capsula articulara ce se prinde pe osul coxal si pe capul femural. "Pe langa ligamentele pubofemural, ischiofemural si ligamentul capului femural, in structura articulatiei coxofemurale intra si ligamentul iliofemural, care este cel mai puternic din corpul uman", explica profesorul kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor".

Articulatia genunchiului


Cea mai mare si mai importanta articulatie a membrelor superioare se afla la genunchi si este foarte solicitata in statica si locomotie. In structura ei intra doua formatiuni fibrocartilaginoase numite meniscuri. Articulatia are in structura si o capsula articulara, care este intarita de fascia genunchiului, care acopera genunchiul ca un manson. Expansiunea cvadricepsului este o banda fibroasa ce trece anterior peste articulatie, pe care o intareste. Alte doua benzi fibroase, numite aripioarele rotulei, sunt distribuite orizontal si au acelasi rol de intarire a articulatiei. Pe langa toate acestea, genunchiul are in structura sa foarte multe ligamente, dintre care cele mai importante sunt al rotulei (lung de 5-6 cm), ligamentele posterioare (in numar de trei), ligamentele colaterale (peroneal si tibial) si doua ligamente incrucisate. Intre picior si glezna se afla articulatiile tibioperoniere superioara si inferioara. Elementele care unesc articulatia tibioperoniera superioara sunt o capsula articulara, un ligament anterior al capului peroneului, foarte puternic, si un al doilea ligament, posterior al capului peroneului. Articulatia tibioperoniera inferioara are ligamentele tibioperonier anterior si posterior, ligamentul interosos, precum si o membrana interosoasa crurala, care se gaseste intre tibie si peroneu.

REZISTENTA. Laba piciorului are in structura sa articulatiile intertarsiene, tarsometatarsiene si intermetatarsiene. Cea mai importanta articulatie este insa cea talocrurala, aflata intre gamba si laba piciorului. In structura ei intra o capsula articulara foarte rezistenta si doua ligamente: lateral extern si lateral intern.

Click pt a mari imaginea
Click pt a mari imaginea

×
Subiecte în articol: structura articulatia