x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Astmul poate fi controlat!

Astmul poate fi controlat!

de Magda Marincovici    |    07 Mai 2013   •   20:06
Astmul poate fi controlat!

În 150 de spitale şi policlinici de specialitate, din toată ţara, se efectuează testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei “Astmul poate fi controlat!”. Lista completă a unităţior participante şi a datelor de contact este disponibilă pe www.invingeastmul.ro. Testările se fac pe baza unei programări telefonice prealabile.

Bucureştenii se pot testa şi în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, între 11 şi 12 mai.
“Testul se numeşte spirometrie, nu doare şi nu necesită efort. Durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc, explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca: lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

Simptomele astmului variază în timp şi adesea ele se agravează, în mod caracteristic, în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ.

Cauzele astmului nu sunt încă bine înţelese şi creşterea vertiginoasă a prevalenţei acestei boli, peste tot în lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne.

×