x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la siesta după masă. Neurochirurgul Vlad Ciurea: ”Asta ar trebui să faceți!”

Atenție la siesta după masă. Neurochirurgul Vlad Ciurea: ”Asta ar trebui să faceți!”

de Redacția Jurnalul    |    01 Sep 2023   •   18:15
Atenție la siesta după masă. Neurochirurgul Vlad Ciurea: ”Asta ar trebui să faceți!”

Neurochirurgul Vlad Ciurea aatrage atenția asupra greșelii pe care o facem imediat după ce mâncăm.

Prin urmare, după prânz trebuie să ne odihnim pentru ca organismul să nu fie suprasolicitat. 

”Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă... După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin! Fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă”, spune medicul.

Siesta este perioada cuprinsă între câteva minute și câteva ore de odihnă și de somn, imediat după masa de prânz.  Aceasta face parte din obiceiurile tradiționale ale multor țări mediteraneene, printre care Spania, Portugalia, Grecia, Franța, țări din Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar și America Latină, China, Taiwan și Filipine. 

Programul de lucru, în multe dintre aceste țări, este întrerupt câteva ore după-amiază pentru siestă. 

Sistemul digestiv solicită organismul imediat după masă, astfel încât apare starea de somnolență. Durata siestei nu ar trebui să depășească 30 de minute, astfel încât somnul de noapte să nu fie perturbat. 

Siesta îmbunătățește starea de sănătate prin faptul că ajută la o circulație sanguină mai bună, îmbunătățește memoria, crește capacitatea de învățare și combate stresul și depresia. 

Totodată, medicul atrage atenția că hrana trebuie să fie naturală, neconservată, necongelată și neprocesată. 

"Cel mai bun "supliment alimentar" pentru organism este mâncarea cât mai naturală. 

Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. 

E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori "la pachet" cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. 

Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi... Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri.

Sănătate!", a scris prof. dr. Vlad Ciurea, pe  Facebook 

×
Subiecte în articol: Vlad Ciurea greseala siesta masa pranz