x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bacterie PERICULOASĂ în Dunăre. Simptome și măsuri de prevenție

Bacterie PERICULOASĂ în Dunăre. Simptome și măsuri de prevenție

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2023   •   12:30
Bacterie PERICULOASĂ în Dunăre. Simptome și măsuri de prevenție

O bacterie periculoasă a fost descoperită la Brăila, în Dunăre. Autoritățile transmit populației o serie de măsuri de prevenție pentru a evita ingerarea acesteia.

Compania de Utilițăți Publice Dunărea  Brăila a constat schimbări ale valorilor bacteriei Clostridium Perfringens în apa din Dunăre, la Stația de  Tratare Apă Potabilă Gropeni.

Ca urmare a acestui fapt, prefectul de Brăila Iulian Timofei, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dunărea Brăila. 

"Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator Clostridium Perfringens să nu apară în apa potabilă", a informat prefectul.

Măsuri de strictă necesitate:

- evitarea consumului de apă brută din Dunăre;

- evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută din Dunăre;

- în cazul apariției simptomelor specifice, respectiv diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului.

Autoritățile locale spună nu deocamdată nu au fost raportate cazuri de infectare. 

Efectele bacteriei Clostridium Perfringens

Aceasta se găsește în mediul înconjurător și produce toxine periculoase pentru oameni. 

Intoxicațiile sunt comune și se pot confunda cu gripa de 24 de ore. O persoană infectată se poate simți rău în primele 24 de ore de la ingerarea bacteriei. Simptomele sunt greață, dureri de stomac, crampe abdominale, diaree. Mai rar sunt prezente febră și vărsături. În cazuri rare se poate ajunge la deces. 

Bacteria produce exotoxine și invazine care pot infecta și leziunile deschise. De asemenea, produce și enterotoxină, responsabilă pentru intoxicația alimentară. Cel mai des, aceasta se găsește în alimente insuficient sterilizate. 

×
Subiecte în articol: bacterie dunăre