x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cilii care vibrează scot ceara din urechi şi secreţiile din bronhii

Cilii care vibrează scot ceara din urechi şi secreţiile din bronhii

de Florin Condurateanu    |    16 Mai 2017   •   21:10
Cilii care vibrează scot ceara din urechi şi secreţiile din bronhii
Sursa foto: Pixland/Getty Images

Cilii vibratili sunt nişte excrescenţe, nişte picioruşe ca de sub pălăria ciupercii, care se mişcă. Aceştia au un rol important în funcţionarea aparatului respirator superior, dar şi în curăţenia urechii. Aceşti cili au o mişcare coordonată, se mişcă toţi în aceeaşi direcţie şi constituie un fel de covor rulant în stare să transporte diverse secreţii de eliminat. Aceste picioruşe mişcătoare, cilii care vibrează mereu au rol de curăţire de secreţia produsă de ureche. Urechea medie şi externă fabrică acea ceară în fiece zi. Ea se îndepărtează prin acţiunea acestui veritabil covor rulant, constituit de cilii care se mişcă în aceeaşi direcţie. Sunt precum un lan de grâu bătut de vânt, care se unduieşte. Mişcarea seamănă cu valurile mării. Aceşti cili cu mişcare sincronizată într-o direcţie anume scot afară secreţia firească din ureche, îndepărtează ceara. La unii oameni cu secreţie de cerumen prea abundentă se formează dopuri de ceară. Aceste dopuri deranjează, micşorează prin barajul lor auzul. Este o mare greşeală să îndepărtăm ceara din urechi cu diferite obiecte ascuţite, agrafe de birou, ace de siguranţă, scobituri. Riscăm să perforăm timpanul, să rănim interiorul urechii şi nu se scoate tot dopul de ceară. Nu face bine nici folosirea apăsată a beţişoarelor de uscare a urechii, aceste beţişoare cu vată în vârf pot să distrugă aceşti cili mişcători. Când omul simte că i s-a diminuat auzul, trebuie să consulte medicul ORL-ist, care îndepărtează obstacolul de cerumen cu un aparat spacial de vid. Sau, acum o vreme, ORL-istul introducea în ureche un şuvoi de apă călduţă, care scotea dopul de ceară.

Cili care vibrează, care se mişcă în aceeaşi direcţie, există şi pe aparatul respirator superior. Acest covor rulant alcătuit din excrescenţele mişcătoare tapetează bronhiile, traheea. Secreţiile din traseele de respiraţie sunt eliminate cu ajutorul acestor cili, care vibrează sincronizat în aceeaşi direcţie. Când secreţiile pulmonare sunt în exces se declanşează tusea, care în şuvoiul de aer eliminat sub presiune scoate afară aceste mucozităţi.

Pe lângă mulţimea de efecte negative pe care le aduce fumatul, şi în aspectul sănătăţii cililor vibratili ţigările se însoţesc de o serie de dezavantaje. Tutunul omoară cilii şi, astfel, se anulează autoapărarea din aparatul respirator. Tutunul agresează mucoasa şi acolo se poate strecura cancerul bronho-pulmonar.

 

 

×
Subiecte în articol: cili urechi bronhii Cilii vibratili