x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Civilizația îmbolnăvește

Civilizația îmbolnăvește

23 Iun 2015   •   16:40
Civilizația îmbolnăvește
Sursa foto: Jiri Hera/Getty Images/iStockphoto

„Tu cât timp petreci zilnic la toaletă?” suna, în urmă cu câțiva ani, o reclamă la un laxativ. Pentru cinci mii de români, majoritatea tineri, întrebarea e una esențială. Pentru că bolile de care suferă îi țin, efectiv, aproape toată ziua la toaletă.

Crampe, vărsături, diaree și chiar scaune cu sânge. Sunt suferinţele pacienților diagnosticați cu boli inflamatorii digestive, sau bolile omului modern, dacă luăm în considerare teoriile care leagă aceaste afecțiuni de modul de viață, obiceiu­rile alimentare, stres, fumat sau consumul antibioticelor în exces. Medicii spun că ritmul de îmbolnăvire este alarmant: în numai zece ani, numărul pacienților a crescut de 10 de ori.

Cele mai întâlnite forme sunt boala Crohn și rectocolita ulcero-he­moragică. Ambele boli apar, mai ales, în rândul tinerilor, iar medicii spun că în ultimii ani pragul de vârstă a coborât îngrijorător și la copii. Asta în condițiile în care un sondaj realizat în luna mai de iVox arată că peste 50% dintre utilizatorii de internet declară că nivelul stresului zilnic este ridicat și foarte ridicat, iar în ceea ce privește alimentația, o treime dintre respondenți consideră că au o dietă mai degrabă dezechi­librată.

Ambele boli sunt autoimune și nu se vindecă niciodată. Pot însă fi ținute sub control, cu ajutorul unui tratament adecvat. Pe lângă tratamentul medicamentos, suportul familiei este foarte important pentru ca pacienții să se poată detașa de boală. În cazul recto­colitei, apar ulcere în colon, care se pot complica și pune viața pacientului în pericol.

×