x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Consumul de cafea reduce riscul de ciroză hepatică

Consumul de cafea reduce riscul de ciroză hepatică

de Magda Bucur    |    26 Feb 2016   •   15:37
Consumul de cafea reduce riscul de ciroză hepatică
Sursa foto: Cleardesign1/Getty Images/iStockphoto

Despre cafea, părerile sunt împărțite. Unii cercetători spun că e nocivă, iar alții că are anumite beneficii pentru sănătate. Un studiu recent, realizat la Universitatea din Southampton din Marea Britanie, sugerează că dacă bei cafea zilnic, scazi riscul de ciroză hepatică.

Cercetătorii au analizat date din nouă studii de lungă durată, la care au participat aproape jumătate de milion de persoane, atât bărbați, cât și femei, din șase țări. Au descoperit astfel că un consum mărit de cafea pe zi reduce riscul apariției cirozei. Paractic, cu cât mai multe cafele băute pe zi, cu atât mai mic riscul de a face boala. Două cafele în plus au redus acest risc cu 44% și l-au redus la jumătate pe cel de a muri din cauza cirozei.

Explicația ar putea sta în faptul că, pe lângă cofeină, cafeaua are mai multe ingrediente active, printre care acidul clorogenic, caveolul și cafestolul, agenți oxidativi și antiinflamatori, care ar oferi protecție împotriva fibrozării ficatului.

Ciroza hepatică este o afecțiune care apare atunci când țesutul hepatic se cicatrizează, de obicei în urma acțiunii virusului hepatitei B sau C, sau a toxinelor și a alcoolului.

Boala poate duce, în anumite cazuri, la cancer de ficat.

×