
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că cel puțin 248 de milioane de femei din întreaga lume folosesc contraceptivele hormonale, ca metodă de contracepție. Iar contraceptivele hormonale comercializate în prezent au „o eficacitate acceptabilă și similară” în prevenirea sarcinilor nedorite, însă siguranța reprezintă un aspect cheie atunci când se fac recomandări clinice cu privire la tipul de contraceptiv hormonal de utilizat, spun oamenii de știință danezi, care au vrut să vadă care dintre actualele forme de contracepție hormonală implică un risc mai mare de apariție a cheagurilor de sânge.
Mai mult, în prezent, nu există dovezi cu privire la efectele diferitelor combinații de hormoni, modul în care se administrează (de exemplu, pastile, injecții, implanturi, administrate local sau prin plasturi aplicați pe piele) și pentru cât timp.
„Studiile anterioare au sugerat un risc potențial crescut de accident vascular cerebral ischemic și infarct miocardic cu utilizarea contracepției hormonale, dar dovezile sunt inconsistente (...). Majoritatea cercetărilor existente au investigat influența contraceptivelor orale combinate cu estrogen-progestativ asupra riscului de tromboză arterială, fără a lua în considerare alte tipuri de contraceptive hormonale contemporane, cum ar fi inelul vaginal combinat, plasturele transdermic, pastilele doar cu progestativ, dispozitivele intrauterine, implantul subcutanat și injecția intramusculară”, explică aceștia, în studiul publicat, zilele trecute, în British Medical Journal.
Au fost analizate datele a peste 2 milioane de femei
În noua cercetare, echipa de cercetători, condusă de experţi de la Universitatea din Copenhaga, a analizat datele medicale a peste două milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani din Danemarca, înregistrate pe o perioadă de 25 de ani (din 1996 până în 2021).
Trebuie precizat că din studiu au au fost excluse femeile care aveau antecedente de tromboză arterială sau venoasă (cheaguri de sânge), cancer, trombofilie, boli hepatice, boli de rinichi, sindromul ovarelor polichistice, endometrioză sau tratament pentru infertilitate, precum și cele care au folosit medicamente antipsihotice, terapie hormonală sau au suferit o histerectomie.
Cercetătorii au văzut că s-au înregistrat 4.730 de accidente vasculare cerebrale și 2.072 de atacuri de cord în rândul celor două milioane femei, iar aceste informații au fost apoi comparate cu dosarele lor medicale pentru a vedea dacă li s-au prescris contraceptive hormonale, pentru cât timp și cu ce formă de administrare.
Plasturii cutanați și inelele vaginale, cele mai riscante
După ce au luat în considerare și alți factori precum vârsta, nivelul de educație și afecțiunile existente, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, autorii cercetării au constatat că pentru femeile care au luat pilula combinată estrogen / progestativ - cel mai utilizat contraceptiv hormonal de către femeile din studiu – a existat un risc de două ori mai mare, atât pentru infarct, cât și pentru accidentul vascular cerebral.

Pastilele și implanturile care conțineau doar progestativ au crescut, de asemenea, riscul unei femei de a face un atac de cord și AVC, dar în acest caz a fost puțin mai mic decât la pilula combinată.
În schimb, echipa a descoperit că riscul cel mai mare a fost la administrarea contraceptivelor non-orale care conțin combinația estrogen / progestativ, cum ar fi plasturii cutanați și inelele vaginale. Aceste dispozitive (inelul vaginal) au crescut riscul de accident vascular cerebral ischemic de 2,4 ori, în timp ce riscul de atac de cord a fost de 3,8 ori mai mare.
Potrivit cercetătorilor danezi, o singură formă de contracepție hormonală nu a arătat nicio creștere a riscului cardiovascular: dispozitivul intrauterin (DIU) sau steriletul - după cum este cunoscut - cu eliberare de progestativ, care pare sigur, din punct de vedere cardiovascular, chiar și pe o perioadă lungă de utilizare. Pe de altă parte, steriletul poate favoriza infecțiile și inflamația pelvină, cu riscul de apariție a infertilității, și nu este recomandat femeilor care încă nu au avut copii.
Contraceptivele cutanate (plasturii) cu doi hormoni au crescut riscul de accident vascular cerebral ischemic de 3,4 ori, potrivit studiului.
Campanii de conștientizare și evaluarea riscului de tromboză
„Deși riscurile absolute au fost scăzute, clinicienii ar trebui să includă riscul potențial de tromboză arterială în evaluarea beneficiilor și riscurilor atunci când prescriu o metodă contraceptivă hormonală”, concluzionează autorii.
Într-un editorial al revistei, Therese Johansson, cercetătoare la Institutul Suedez de Tehnologie care nu a a făcut parte din echipa acestui studiu, a subliniat că, deși a fost vorba despre un studiu observațional, iar acel „risc absolut” rămâne scăzut, rezultatele sunt foarte importante deoarece sute de milioane de femei din întreaga lume folosesc aceste pastile și dispozitive. Prin urmare, sunt necesare eforturi pentru a îmbunătăți siguranța contracepției.
„Consilierea contraceptivă necesită o evaluare atentă a factorilor de risc individuali, cum ar fi factorii de risc cardiovascular preexistenți, inclusiv hipertensiunea, obezitatea sau fumatul”, a spus Johannson.
De asemenea, subliniază ea, „constatările studiului evidențiază necesitatea unor intervenții specifice de sănătate publică la nivel de populație”: „Factorii de decizie politică ar trebui să acorde prioritate creării de alternative mai sigure, cum ar fi sistemul intrauterin cu eliberare de levonorgestrel pentru femeile cu factori de risc cardiovascular”.
Totodată, specialiștii fac apel la organizarea unor campanii educaţionale pentru a ajuta femeile să conștientizeze potențialele riscuri asociate diferitelor metode contraceptive și să facă alegeri în cunoştinţă de cauză, dar și la formarea furnizorilor de servicii medicale pentru a asigura o consiliere consecventă.