x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Credinta - Dumnezeu i-a dat viata, parintii se lupta sa-i redea sanatatea

Credinta - Dumnezeu i-a dat viata, parintii se lupta sa-i redea sanatatea

de Andreea Sminchise    |    10 Feb 2007   •   00:00
Credinta - Dumnezeu i-a dat viata, parintii se lupta sa-i redea sanatatea

Se cuibareste la pieptul mamei si zambeste, parca cu tot sufletul, atunci cand ii aude glasul. Isi intinde bratele in directia de unde se aude vocea surorii lui mai mari si rade, parca o cheama. Gabriel e centrul lumii pentru familia Antonie. Iar ei sunt centrul universului lui, din sunete si umbre.

Copilarie in intuneric

Se cuibareste la pieptul mamei si zambeste, parca cu tot sufletul, atunci cand ii aude glasul. Isi intinde bratele in directia de unde se aude vocea surorii lui mai mari si rade, parca o cheama. Gabriel e centrul lumii pentru familia Antonie. Iar ei sunt centrul universului lui, din sunete si umbre.

Intre Gabitu, cum il alinta familia, si sora lui, Iuliana, sunt zece ani diferenta. Fetita si-a dorit mereu un fratior sau o surioara cu care sa-si imparta copilaria, jocurile si jucariile. Cand a aflat ca mami e insarcinata, a explodat de fericire. "Stateam seara cu urechea pe burtica, pentru ca sa-l simt cum da din picioruse, si vorbeam cu el. Cand s-a imbolnavit mi s-a spulberat toata fericirea...", isi aminteste Iuliana. Constanta Antonie, mama lui Gabi, povesteste zambind despre venirea pe lume a micutului: "N-a fost o sarcina planificata. Dar s-a intamplat si i-am multumit lui Dumnezeu pentru darul pe care mi l-a facut".

INGRIJORARE. In luna a treia de sarcina, Constanta avea doua locuri de munca. Au apucat-o contractiile si a ajuns de urgenta la doctor. Concluziile investigatiilor medicale n-au fost deloc linistitoare - cantitate redusa de lichid amniotic si risc de avort spontan. A intrat in concediu medical, iar medicul care a supravegheat-o i-a spus ca nu va avea nici o problema cu sarcina. "Am dus-o la capat numai cu ajutorul injectiilor, dar am nascut la termen, la 4 aprilie 2005. Mi s-a facut cezariana, pentru ca existau riscuri din cauza cantitatii mici de lichid amniotic", spune mama. Bebelusul a primit un scor Apgar 10, iar in prima luna a fost extrem de vioi. Nimic nu i-ar fi putut face pe parinti sa banuiasca tragedia ce avea sa urmeze.

SOCUL. La exact patru saptamani de la nastere, Gabriel a facut prima convulsie generalizata. "In acel moment a scos un tipat ascutit, cum n-am mai auzit la nici un copil, si a inceput sa tremure.

L-am dus imediat la spital si am ramas internata cu el doua saptamani la Terapie Intensiva. Facuse hemoragie cerebrala. M-am rugat fierbinte atunci ca Dumnezeu sa nu mi-l ia. I-am cerut sa-l lase sa traiasca, indiferent cum ar fi... Si m-a ascultat", isi aminteste Constanta Antonie. De atunci insa nimic nu a mai fost la fel. Gabriel nu mai e la fel de vioi, iar pana la aproape 2 ani, cat are acum, nu a putut invata nici macar sa mearga de-a busilea. Nu se poate sprijini nici in maini, nici in picioare si nu vede. Diagnosticul medicilor a fost necrutator - tetrapareza spastica predominant dreapta, encefalopatie multichistica, paralizie cerebrala spastica, intarziere psihica, cecitate corticala si microcefalie.

INCERCARI ZADARNICE. Ca si multi alti parinti din Romania, care au copii cu probleme similare, parintii lui Gabriel s-au zbatut sa gaseasca solutii. "La noi in tara nimeni nu-ti da nici o sansa. Singurul tratament disponibil aici pentru acesti copii este cel cu calmante, pentru stapanirea convulsiilor, si kinetoterapia. In Romania, Gabriel nu are nici o sansa sa se faca bine", spune mama. De pe internet au aflat de transplantul de celule stem, ce se practica in clinicile din China, si au decis ca Gabitu trebuie sa ajunga acolo. Din nefericire, peste tot pe unde au prezentat cazul au fost refuzati. "La clinica din Beijing, unde au mers multi pacienti romani, ni s-a spus ca boala lui Gabi e prea grava pentru ca ei sa mai poata face ceva", spune Stefania Ion, verisoara micutului. Dupa multe incercari esuate, Stefania a reusit sa ia legatura cu un consultant medical, care a transmis actele medicale ale micutului la spitalul din Hangzhou. "Medicii de acolo au evaluat starea lui Gabi pe baza actelor trimise si au decis ca il pot ajuta. A fost o bucurie mare pentru noi. Dar apoi am aflat ca tratamentul si spitalizarea costa foarte mult", declara Stefania Ion.

Transplantul presupune injectii repetate cu zeci de milioane de celule stem in maduva coloanei vertebrale. Pentru ca afectiunile de care sufera sunt extrem de severe, Gabriel are nevoie de cel putin zece astfel de injectii, ce costa aproape 40.000 de euro. Din salariul de sofer al tatalui si din banii pe care mama ii primeste de la stat, familia Antonie abia poate plati facturile lunare si cele patru sedinte de kinetoterapie pe care micutul trebuie sa le faca saptamanal. Singura lor speranta este in oamenii cu suflet, care inteleg durerea unui parinte de a-si vedea copilul neputincios in fata bolii. "De aici inainte va fi cum va vrea Dumnezeu. Poate se vor gasi persoane care sa isi dea seama prin ce trecem si sa ne dea o mana de ajutor. Sa nu se gandeasca la noi... Sa se gandeasca doar la acest copil, care merita sa fie sanatos si sa se joace ca si celilalti copii", spune Constanta Antonie.

DIN SUFLET PENTRU UN SUFLET DE COPIL
Cei care vor sa il ajute pe Gabriel sa aiba o copilarie normala pot face o donatie, cat de mica, intr-unul dintre conturile deschise la BCR, sucursala Universitate, pe numele mamei, Constanta Antonie.
  • Cont RON:
    RO43RNCB0092019381140001
  • Cont EURO:
    RO16RNCB0092019381140002
  • Cont USD:
    RO86RNCB0092019381140003
    Mai multe detalii despre acest caz puteti obtine la numarul de telefon: 0723-19.53.76.
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete gabriel