x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu măsură, la mesele copioase! Atenţie la dispepsie, indigestie, refluxul gastro-esofagian, pancreatită

Cu măsură, la mesele copioase! Atenţie la dispepsie, indigestie, refluxul gastro-esofagian, pancreatită

de Dr Dana Tinică    |    29 Dec 2011   •   21:00
Cu măsură, la mesele copioase! Atenţie la dispepsie, indigestie, refluxul gastro-esofagian, pancreatită

Cele mai frecvente manifestari care apar dupa o serie de mese copioase sunt cele de dispepsie sau indigestie. Se apreciaza ca un sfert din populatie sufera de astfel de tulburari, desi numai 10% dintre cei afectati cauta ajutor medical. Fenomenul nu este intalnit exclusiv de Sarbatori, totusi este mai raspandit in aceasta perioada. Dispepsia este o maladie functionala, adica nu este produsa de o leziune vizibila, evidenta, cum este de pilda ulcerul gastric sau inflamatia din gastrita. Dispepsia consta in anomalii functionale musculare si nervoase ale organelor digestive (esofag, stomac, intestinul subtire si gros, vezica biliara). Se manifesta prin durere sau disconfort in zona superioara-centrala a abdomenului (in "capul pieptului"), balonare, eructatii (eliminarea gazelor din stomac pe gura), greata, uneori si varsaturi. Simptomele apar mai ales dupa mese cu alimente grase si condimentate, mai ales daca se mananca mult si repede, insotite de cantitati mari de alcool sau bauturi carbogazoase.

Refluxul gastro-esofagian se produce prin trecerea continutului acid al stomacului in esofag, iritand mucoasa delicata a acestuia. Refluxul are loc prin inchiderea incompleta a sfincterului aflat in partea inferioara a esofagului. Mesele abundente, care stagneaza mult timp in stomac, anumite alimente (citrice, ciocolata, ceai, cafea, mancaruri bogate in grasimi vegetale sau animale, ceapa, usturoi, tomate, menta) ca si consumul de alcool sau bauturi carbogazoase, precum si fumatul favorizeaza acest fenomen. El este mai evident la supraponderali, gravide, mai ales daca persoana sta intinsa in pat, dupa masa, sau se apleaca inainte. Simptomul principal este senzatie de arsura in spatele sternului (in partea centrala a pieptului), care apare imediat dupa masa si are durata variabila, de la cateva minute la cateva ore. Este insotita de gust acru in gura, salivatie abundenta, halena (respiratie urat mirositoare), dificultati de inghitire.

Abuzurile alimentare si consumul excesiv de alcool sunt responsabile de producerea unei alte afectiuni grave, care constituie o urgenta medico-chirurgicala: pancreatita acuta. Ma­ladia (cauzata de inflamatia pancreasului) se manifesta prin durere deosebit de puternica, ce se agra­veaza, localizata in partea centrala a abdomenului, iradiata in spate, insotita de varsaturi, balonare, febra, incetinirea sau oprirea tranzitului intestinal. Evolutia bolii si chiar viata bolnavului depind de promptitudinea prezentarii la medic. In acelasi context pot aparea, de asemenea, acutizari ale unei pancreatite cronice, cu durere moderata, mai rar intensa, cu aceeasi localizare, greata, varsaturi, balonare.

Colica biliara este cauzata de blocarea fluxului bilei din vezica biliara, de cele mai multe ori din cauza unui calcul. Apare dupa o masa bogata in grasimi, este intensa si continua, dureaza 1-5 ore si se localizeaza in partea superioara dreapta a abdomenului, putand iradia in umar sau in spate. Se insoteste de greata, varsaturi, febra. In dischinezia bili­ara se produc tulburari de evacuare a bilei, dar in absenta unui calcul, cauzate de anomalii de motilitate a vezicii biliare. Se manifesta prin dureri localizate tot in partea superioara dreapta a abdomenului, fara iradiere insa, dureri care sunt declansate de stres si alimente bogate in grasimi si dureaza cateva ore, avand insa o intensitate mai mica. Durerea este insotita de greata, gust amar, balonare.

×
Subiecte în articol: pancreatita dispepsie indigestie