x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu ochiul pe boli

Cu ochiul pe boli

23 Mai 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Ochii reprezinta prima sursa importanta de informatii in ceea ce priveste o persoana pe care abia am cunoscut-o sau pe care vrem sa o cunoastem mai bine.

  • de ANDRADA FLORIA

  • Tot ochii sunt cei care ne tradeaza atunci cand mintim, cand nu ne simtim bine sau atunci cand suntem indragostiti. In concluzie, ochii sunt esentiali in relatiile sociale dintre oameni. Insa ei sunt importanti si din punct de vedere medical, pentru ca sunt vazuti ca o harta a intregului organism.

    Iridodiagnosticul este o metoda de diagnostic care porneste de la culoarea ochilor. Iridologii au grupat toate categoriile de iris in zece tipuri constitutionale. Fiecare tip constitutional are trasaturile lui speciale, iar toti cei care se incadreaza intr-o anumita tipologie au predispozitii comune la boli.

    Ceea ce ne incadreaza pe fiecare dintre noi intr-unul din cele 10 tipuri constitutionale sunt dezechilibrele cu care ne nastem.

    Harta organismului

    Ochiul drept este harta partii drepte a corpului, iar stangul, a partii stangi. "Primul lucru pe care trebuie sa il luam in consideratie este unicitatea fiecarui iris.

    Nu exista doua persoane cu acelasi iris. Este ca si o amprenta", ne atentioneaza doctorul Liana Comsa, medic primar medicina generala, cu specializari in acupunctura si homeopatie.

    "Iridologia poate depista dezechilibre ale organelor interne pe care, dupa un set normal de analize, medicul alopat nu le-a sesizat", adauga medicul. Se intampla de foarte multe ori ca, de exemplu, atunci cand ne apare o eruptie pe piele, sa incercam sa o stopam, folosind tot felul de creme.

    Dar aceasta nu este intotdeauna cea mai buna solutie. Pentru ca se poate ca eruptia respectiva sa fie o consecinta a functionarii proaste a unui organ care produce detoxifiere. "Daca unul dintre urmatoarele organe: rinichi, plamani, intestin gros sau intestin subtire nu este suficient de puternic pentru a face detoxifierea, atunci pielea, care este organ de excretie, incearca sa elimine toxinele.

    Cu ajutorul iridodiagnosticului, noi putem vedea, in functie de neregulile care apar pe iris, ce anume cauzeaza aceste eruptii si sa actionam in consecinta", precizeaza dr. Liana Comsa. Tratamentele, in functie de malformatiile gasite in ochi, sunt personalizate.

    IRIDODIAGNOSTIC. Fiecare eveniment din organism este inregistrat de creier: atat afectiunile fizice, cat si cele psihice. Ochii se afla in conexiune permanenta cu acest computer, prin intermediul nervului optic. De aceea, toate modificarile care apar la nivelul organelor sunt reprezentate in ochi, la fel cum sunt ele proiectate in talpa, in palma, in ureche sau pe limba.

    APARATURA. Dr. Liana Comsa realizeaza iridodiagnosticul cu ajutorul unei camere digitale, care este conectata la un laptop si care are si un program de interpretare. Irisul se fotografiaza, iar imaginea se mareste cat ecranul laptopului. In faza urmatoare, se suprapune pe imagine harta ochiului respectiv si afectiunile de care sufera pacientul.

    AFECTIUNI. Irisul se poate depigmenta sau colora si pot sa apara tot felul de modificari ale structurii fibrelor, care in mod ideal ar trebui sa fie dese, fine si paralele. De asemenea, pot sa existe goluri in iris, iar fibrele sa aiba spatii intre ele. Se pot observa acumulari sau pierderi de culoare, chiar puncte negre. Irisul este privit ca un cadran de ceas, iar harta irisului este impartita in ore reprezentand organele corpului nostru. In functie de "ora" la care apare o modificare a culorii, iridologul poate spune care sunt organele bolnave.

    COMPARATIE. Iridologia se bazeaza pe compararea irisului cu un ceas. Pe cadranul ceasului vedem orele. Pe cadranul irisului vedem organele. Astfel, in dreptul fiecarei ore se afla organele corpului omenesc: corespunzator orei 12 este creierul; orei 2, capul; orei 3, rinichii; orei 4, intestinul; orei 5, stomacul; orei 6, zona pelviana; orei 7, ficatul... Inima se plaseaza in dreptul orei 9, iar urechea la ora 10. Modificarile culorii irisului in zonele respective arata care organe sunt in suferinta, facilitand specialistului precizarea diagnosticului.

    STIRI
    TALASOTERAPIE. Terapia pe baza de apa de mare are efecte antiinflamatorii si intensifica metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului si al fosforului. Apa de mare poate fi bauta ca o apa minerala obisnuita, dupa ce a fost diluata cu apa dulce, pana la obtinerea unei concentratii maxime de 2 gr/litru. Pe Litoralul Marii Negre, talasoterapia se poate face din luna mai pana la sfarsitul lui septembrie.

    INTEPATURI. In cazul intepaturilor de albina este indicat ca, dupa ce ati scos acul, sa aplicati o compresa cu otet, cataplasme cu ceapa cruda, cataplasme cu varza cruda, patrunjel, busuioc sau salvie. Pentru mancarimile cauzate de intepaturile de tantar se recomanda spalarea cu apa si sapun a zonei, aplicarea unei comprese cu apa rece sau numai cu gheata, o cataplasma cu varza cruda, praz crud sau patrunjel. Apoi puteti tampona usor zona intepata cu ulei de menta, pus pe vata. Pentru indepartarea tantarilor trebuie sa consumati multa vitamina C si sa frecati pielea expusa la intepaturi cu otet in care au fost macerate frunze de tutun sau decoct de levantica.

    REFLEXOTERAPIE. Pentru a preveni sau trata afectiunile aparatului respirator, putem realiza acasa un masaj al talpilor sau al palmelor. Zonele reflexogene ale plamanilor si bronhiilor acopera aproape toata zona bombata a talpii (zona de sub degete), precum si spatiul dintre oasele metatarsiene ale labei piciorului. Toata aceasta parte reprezinta cavitatea toracica. Pe maini, zona reflexogena a plamanilor ocupa practic toata partea superioara a palmei. Masarea zonelor dintre degete va avea efect tot asupra zonei pieptului, a plamanilor si a bronhiilor.
    ×
    Subiecte în articol: orei