Adesea, în perioada rece, cu vânt puternic, buzele se usucă și se crapă ușor, iar în unele cazuri, crăpăturile sunt localizate la colțul gurii. Atunci apare prelesul sau zăbăluța, cum i se spune popular, o „bubiță” zemoasă, acoperită cel mai adesea de o crustă aurie sau albă, și care provoacă disconfort atunci când mâncăm sau vorbim.
Prelesul apare de cele mai multe ori din cauza lipsei de vitamina B, a hidratării sau în urma unei infecții cu streptococ sau cu candida. De fapt, este vorba de o fisură, o plesnitură superficială a mucoasei de la colțul gurii, urmată de o suprainfecție.
Prelesul nu este contagios și se poate trata în câteva zile, fie cu medicamente, fie cu tratamente naturiste. Medicamentos, se rezolvă prin aplicări locale a unor unguente antibiotice sau antimicotice. În cazul în care prelesul a fost cauzat de o ciupercă, se recomandă și clătirea gu-rii cu apă și bicarbonat.
„Zăbăluța poate fi tratată și c u remedii na-turiste. Bu-năoară, ule-iul esențial din arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene și antiseptice și poate fi folosit cu succes. Turnați o picătură de ulei esențial de arbore de ceai într-o linguriță de ulei de măsline. Puteți adăuga și un praf de bicarbonat de sodiu. Cu soluția astfel obținută, tamponați prelesul de mai multe ori pe zi”, ne sfătuiește dr. Ana Maria Bucur, medic de familie.
Pentru că prelesul apare și din cauza deshidratării, este bine ca în perioada tratamentului să beți multă apă și să folosiți pentru buze soluții hidratante.
Florile de mușețel și cele de gălbenele pot fi folosite în tratament, pentru că au proprietăți antivirale și antiinflamatorii. Fie se prepară o infuzie cu care se tamponează local, fie se aplică un unguent pe bază de gălbenele sau mușețel.
Evitați rujurile sau strugurelul și mergeți pe variante naturale: ulei de măsline, miere sau chiar smântână.