x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De nu e bine ca fumătorii să aibă animale de companie

De nu e bine ca fumătorii să aibă animale de companie

30 Dec 2015   •   12:27
De nu e bine ca fumătorii să aibă animale de companie
Sursa foto: Oana Pavelescu

Fumatul este dăunător şi pentru sănătatea câinilor şi a pisicilor, arată un studiu al Universităţii din Glasgow care a stabilit o legătură între un mediu cu fum de ţigară şi riscul crescut de boli la animalele de companie, informează agenţia France Presse.

Celulele deteriorate, creşterea în greutate după castrare şi posibilitatea crescută de a dezvolta anumite tipuri de cancer - acestea sunt consecinţele pentru sănătatea animalelor de companie expuse la fumul de ţigară, a afirmat Clare Knottenbelt, profesor de medicină şi oncologie la institutul veterinar din cadrul acestei universităţi scoţiene.

"Am demonstrat deja că o cantitate semnificativă de fum este consumată de câini atunci când trăiesc într-o casă cu fumători. Studiul nostru arată că pisicile sunt chiar mai afectate, poate datorită faptului că îşi fac toaleta minuţios ceea ce ar putea creşte cantitatea de fum absorbită de corpul lor", a explicat specialista într-un comunicat publicat marţi de Universitatea din Glasgow.

De asemenea, studiul a constatat că nivelurile de nicotină din păr se reduc semnificativ în cazul în care consumul de tutun din casă scade sub 10 de ţigări pe zi.

Cercetătorii din Glasgow au descoperit în testiculele de masculi castraţi o genă marker pentru celulele deteriorate, mai prezentă la câinii care trăiesc într-o gospodărie în care se fumează. Aceasta genă este modificată în unele tipuri de cancer la câine şi este cu atât mai puţin prezentă atunci când proprietarul fumează afară din casă, reducând expunerea la fumul de ţigară a animalelor sale preferate.

"Riscul pentru fumător se dublează cu cel de tabagism pasiv pentru ceilalţi, proprietarii de câini şi pisici uitând de multe ori riscul pe care ei îl reprezintă pentru aceste animale", a mai afirmat sursa citată, pledând pentru renunţarea la fumat despre care spune că este "cea mai bună soluţie pentru sănătatea şi bunăstarea partenerului tău", mai notează AFP.AGERPRES

×